Miralem Sulejmani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Miralem Szulejmani szócikkből átirányítva)
Miralem Szulejmani
Miralem Szulejmani
Miralem Szulejmani
Személyes adatok
Születési dátum1988december 5. (35 éves)
Születési helyBelgrád, Szerbia
Állampolgárságszerb
Magasság178 cm
Testtömeg68 kg
Posztcsatár
Junior klubok
IdőszakKlub
0000–2000Szerbia BSK Batajnica
2000–2005Szerbia FK Partizan
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
2005–2006Szerbia FK Partizan1(0)
2006–2008Hollandia SC Heerenveen34(14)
2008–2013Hollandia AFC Ajax103(29)
2013–2015Portugália SL Benfica15(1)
2015–2022Svájc BSC Young Boys166(39)
Válogatottság
2008–2016Szerbia Szerbia20(1)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Miralem Szulejmani témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Miralem Szulejmani (szerbül: Миралем Сулејмани) (Belgrád, 1988. december 5.) szerb válogatott labdarúgó, pontosabban támadó szellemű szélső. Profi karrierjét a belgrádi FK Partizan csapatánál kezdte 2005-ben. Egy év múlva átigazolt Hollandiába, az SC Heerenveen csapatához, de 2 év után már az Ajax Amsterdam csapatánál folytatta karrierjét. 2015 és 2022 között a Young Boysban játszott.

A válogatottban először 2008 februárjában lépett pályára egy Macedónia elleni barátságos mérkőzésen. Első gólját pedig 2012. szeptember 11-én, a 2014-es vb egyik selejtezőmérkőzésén lőtte Wales ellen.

Pályafutása[szerkesztés]

Fiatalkor[szerkesztés]

Szulejmani első klubja fiatalkorában a belgrádi BSK Batajnica volt. Itt egészen 2000-ig folytatta a labdarúgást. Ezután átkerült az ugyancsak belgrádi Partizan Belgrád ificsapatába. Itt egészen 2005-ig volt az ificsapat tagja.

Partizan Belgrád[szerkesztés]

A 2005–06-os szezonban már bekerült az elsőcsapat keretébe.[1] Nem sikerült nagyon jól a bemutatkozása, mivel a szezonban csak egy mérkőzésen lépett pályára. A következő, 2006–07-es szezonban pályára sem lépett. Ennek ellenére őt tartották a szerb labdarúgás legújabb tehetségének. Ennek gyorsan meg is lett az eredménye. Több holland klub - AZ, FC Groningen, SC Heerenveen - az Eredivisie-ből is felfigyelt a fiatal szerb játékosra. Végül az SC Heerenveen lett a befutó, 2006. december 6-án Sulejmani aláírta a szerződést és januárban csatlakozott is klubhoz.

SC Heerenveen[szerkesztés]

Bár az átigazolás egyszerűen történt, többen vitatott lépésnek tartották. Végül a Partizan Belgrád csapata és a Szerb labdarúgó-szövetség utolsó ülésén a szövetség felfüggesztette Szulejmani játékjogát 2007. május 11-ig. A Heerenveen fellebbezést nyújtott be a FIFA-nál. Az elsődleges ítélettel megszüntették a felfüggesztést de a második döntésük viszont ismét a felfüggesztés mellett volt. Emiatt 2007. május 13-ig váratott magára a debütálás. Ekkor a Heerenveen ificsapatában mutatkozott be a Heracles Almelo ificsapata ellen. Ezt 3:0-ra megnyerték és ehhez Sulejmani is hozzájárult egy gólpasszal. Első mérkőzését a felnőttcsapatban július 7-én játszotta le. Ez csak egy tét nélküli barátságos mérkőzés volt egy holland amatőrklub, az SV Lelystad'67 ellen. Megnyerték 0:3-ra és itt lőtte be Sulejmani első gólját.

Első tétmérkőzéses debütálására augusztus 17-ig kellett várni. Ez a 2007-08-as szezon nyitómérkőzése volt a Willem II Tilburg ellen, 0:0-val végződött. A második fordulóban meg is szerezte az első bajnoki gólját. Az Amsterdam Arenában az Ajax elleni 4:1-re elveszített mérkőzésen. A szezon elég szegényesen kezdődött a csapat számára, körülbelül a hetedik fordulónál indult be a játék. A szezon első felében a szerb több poszton is játszott, hogy Afonso Alves eligazolása után hogyan fogja tudni őt pótolni. A széleken vált be leginkább, 4 gólig és 5 gólpasszig jutott. A tizedik fordulóban, hazai pályán az ő góljával győzték le a PSV Eindhoven csapatát. Miután januárban Alves eligazolt a Middlesbrough csapatához, Szulejmani vette át a helyét a támadásoknál. Nagyon jól pótolta a brazilt. Miután végetért a szezon, ők az ötödik helyen zártak. Sulejmani mindegyik mérkőzésen pályára lépett és ő lett a csapat házi gólkirálya. Összesen 15 gólt és 10 gólpasszt szerzett 34 mérkőzés alatt. Ebben az idényben ő nyerte meg az "Év Tehetsége" díjat.[2] A díj elnyerése után egy műfüves focipályát ajándékozott a szülővárosának. A Heerenveen az ötödik helyen zárta a szezont. Ezzel még esélyük volt bejutni a BL-selejtezőkörébe. A rájátszás első mérkőzésén az Ajax-al csaptak össze. Miután mindkét mérkőzést elveszítették 5:2-es összkülönbséggel, a másik vesztes NAC Bredával csaptak össze az UEFA-kupába való bekerülésért. Sikerült is nekik. Sulejmani nem tudott egyik rájátszásban sem pályára lépni, mivel az utolsó bajnokin kapott sérülése nem javult.

A lenyűgöző debütáló szezonja miatt több csapat is felfigyelt rá. Az Eredivisie-ból az Ajax, a Feyenoord és a PSV is érdeklődését fejezte ki iránta, a Premier League-ből pedig a Chelsea.[3] Végül az Ajax lett a befutó.

AFC Ajax[szerkesztés]

Sulejmani az Ajax játékosaként

2008. július 4-én fejeződött be a spekuláció, Szlejmani átigazolásával kapcsolatban. Ekkor jelentette be az Ajax, hogy megkötötték a szerződést. Az amszterdami csapat 16,25 millió €-t fizetett ki a szerb támadóért. Ez lett az eddigi legdrágább átigazolás a holland piacon belül.[4] Sulejmani 5 évre írt alá. Egy interjúban azt állította, hogy ő maga sem tudott arról, hogy az Ajax ennyit fizetett ki érte. Augusztus 3-án debütált először, egy barátságos mérkőzésen az angol Sunderland ellen.

Az első tétmérkőzése, amelyet új klubjában játszott a 2008–09-es szezon első fordulójában volt. Az edző, Marco van Basten alapembernek tekintette őt. Leginkább szélsőként játszott de még az irányító középpályás szerepét is kipróbálta. Olyan társai voltak a támadásban mint Huntelaar vagy Suarez. Augusztus 30-án a Willem II otthonában kezdett az Ajax. Annak ellenére, hogy 2:1-re kikaptak Szulejmani már az első mérkőzésén megszerezte első bajnoki gólját.[5] Az első szezonjában nem teljesített rosszul. 27 bajnoki mérkőzést játszott le és ezeken 8 gólt és 7 gólpasszt szerzett. Emellett még játszott 6 mérkőzést az UEFA-kupában. A szerb Borac 1:4-es legyőzésekor megszerezte élete első gólját is az európai porondon.

A következő, 2009–10-es szezon már nem alakult számára ennyire jól. Ennek ellenére már az első fordulóban megszerezte első idei gólját az FC Groningen ellen. 2009 júliusában edzőcsere történt a csapatnál. Marco van Bastent az ugyancsak holland Martin Jol váltotta. Egyrészt ennek is köze volt ahhoz, hogy Sulejmani sokkal kevesebb lehetőséget kapott. Az új edző nem volt nagyon megelégedve a szerb fizikumával. Jol elmondta, hogy számít Miralem-re de csak a cserepadon kapott nagyrészt helyet. A szezon első felében még általában minden mérkőzésen pályára lépett, de tavasszal már nagyon kevés lehetőséget kapott. Ugyanez volt a helyzet a Holland-kupában is. A bajnokságban összesen 17 mérkőzésen lépett pályára és csak 2 gólt tudott szerezni. Az európai porondon 9 mérkőzést játszott. Pályára lépett az Európa-liga minden csoportmérkőzésén és a kieséses szakaszban is a Juventus ellen. Az olaszok ellen szerzett is egy gólt. Az első mérkőzésen, Amszterdamban ő szerezte meg a vezetést az Ajax-nak. Ennek ellenére az Ajax kiesett, mivel a mérkőzést 1:2-re a Juventus nyerte és a visszavágón, Torinóban pedig 0:0 lett.

A 2010–11-es szezont majdnem az angol bajnokságban kezdte. Mivel a nyáron az Ajax és a West Ham United megállapodott Szulejmani 1 éves kölcsönbeadásáról. De mivel Angliában elutasították a szerb munkavállalási engedélyét, ezért nem jött létre belőle semmi.[6] Maradt az Eredivisie-ben. Ebben a szezonban már újra sokkal több lehetőséget kapott. Bár decemberig általában csak csereként lépett pályára. Amikor december elején Martin Jol lemondott és Frank de Boer vette át a csapat irányítását, akkor lett a kezdőcsapat egyik alapembere. A játéka is jobb lett és sokkal gólveszélyesebb lett. Január 27-én a Holland-kupa negyeddöntőjében 2 gólt lőtt a NAC Breda ellen 4:1-re megnyert mérkőzésen. Miután a Bajnokok ligájából kiesett az Ajax, februárban az Európa-liga nyolcaddöntőjében az Anderlechtel csaptak össze. Mindkét mérkőzést az Ajax nyerte meg. A visszavágón, Amszterdamban Sulejmani góljaival nyertek 2:0-ra.[7] Őt választották a "mérkőzés emberének". A szezont két nagyon fontos mérkőzéssel fejezték be. Május 8-án a Twente ellen ugyan elbukták a Holland-kupa döntőjét 3:2-re de egy héttel később viszont hazai pályán 3:1-re legyőzték őket a bajnokság utolsó fordulójában. Ezzel a győzelemmel megelőzték a Twente csapatát és megnyerték a bajnokságot. Miralem mindkét mérkőzésen nagyon jó volt és rászolgált első bajnoki címére.

A 2011–12-es szezont nagyon jól kezdte. A De Graafschap elleni 1:4-re megnyert nyitómérkőzésen őt választották csapata[8] és az 1. forduló legjobbjának. A jó játéka mellett 2 góllal segítette csapatát a győzelemhez.[9] Szeptember 14-én játszotta 30. nemzetközi kupamérkőzését a francia Olympique Lyon ellen. Ezen a BL-csoportmérkőzésen szenvedett el egy sérülést de szerencséjére 10 nap múlva már ismét pályára léphetett. A bajnokság első felében elég jól teljesített, 14 mérkőzésen 11 gólt szerzett. Viszont tavasszal már nem sikerült betalálnia. Március 4-én pedig véget is ért számára az idei szezon. A Roda Kerkrade elleni mérkőzésen szenvedett egy súlyos sérülést. A mérkőzés után megvizsgálták az orvosok és javaslatukra a szezon többi mérkőzésén már nem lépett pályára. Mivel az Ajax-nak sikerült a bajnoki címvédés, így Miralemnek is sikerült elnyernie második bajnoki címét csapatával.[10]

Legközelebb nagyjából öt és fél hónap múlva augusztus 25-én, a következő - 2012–13-as - szezon harmadik fordulójában lépett pályára. Ezen a NAC Breda ellen 5:0-ra megnyert hazai mérkőzésen a második félidő közepén kapott lehetőséget. Szeptember 15-én, a bajnokság 5. fordulójában hazai pályán játszottak az RKC Waalwijk csapata ellen. Annak ellenére, hogy Sulejmani csak a második félidőben lépett csereként a pályára, ez karrierjének egy fontos mérkőzése volt mivel ekkor játszotta 100. bajnoki mérkőzését az Ajax csapatánál. Végül ebben a szezonban általában a Jong Ajax-ban játszott, a felnőttcsapatban pedig csak 5 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Ennek az oka az volt, hogy a csapat edzője, Frank de Boer nem volt megelégedve az idei teljesítményével. A bajnokságot - akárcsak az utóbbi két évben - idén is az Ajax nyerte, így Sulejmani ismét egy bajnokcsapat tagja volt. A szezon végén lejárt a szerződése és így 5 év után ingyen igazolhatott Portugáliába, a Benfica Lisszabon csapatához.

Benfica Lisszabon[szerkesztés]

Első mérkőzését a Benfica-ban július 13-án játszotta. Ez egy felkészülési mérkőzés volt, a svájci Étoile Carouge FC ellen. Ezt a mérkőzést 6:1-re nyerte a lisszaboni csapat, Sulejmani pedig kétszer talált be.[11]

Válogatott[szerkesztés]

A nemzeti válogatottban 2008. február 6-án debütált egy 1:1-re végződő barátságos mérkőzésen Macedónia ellen. Ezek után néha kapott lehetőséget a válogatottban de nem lett alapembere a szerb válogatottnak. Első válogatottbeli góljára 4 évet és 7 hónapot kellett várnia. Ezalatt összesen 8 alkalommal lépett pályára a válogatottban. 2012. szeptember 11-én, Sulejmani 9. válogatottbeli mérkőzésén belőtte a várva várt gól is. Ekkor a 2014-es világbajnokság selejtezőmérkőzésén léptek pályára Wales csapata ellen hazai pályán. Ezt 6:1-re megnyerték a szerbek és Sulejmani csereként pályára lépve a csapata utolsó gólját lőtte be.

Statisztika[szerkesztés]

2013. június 14.[12]

Klub Szezon Bajnokság Kupa Szuperkupa Európa Összesen
Mérk. Gólok Mérk. Gólok Mérk. Gólok Mérk. Gólok Mérk. Gólok
szerbia Partizan Belgrád 2005–06 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0
Összesen 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0
hollandia SC Heerenveen 2006–07 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
2007–08 34 15 2 1 0 0 2 0 38 16
Összesen 34 15 2 1 0 0 2 0 38 15
hollandia AFC Ajax 2008–09 27 8 0 0 0 0 7 1 34 10
2009–10 17 2 4 0 0 0 10 1 31 3
2010–11 32 8 6 3 1 0 14 2 53 13
2011–12 22 11 1 0 1 0 8 1 32 12
2012–13 5 0 2 0 0 0 1 0 8 0
Összesen 103 29 13 3 2 0 40 5 158 38
portugália Benfica Lisszabon 2013–14 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Összesen 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖSSZESEN 138 44 15 4 2 0 42 6 197 54

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Csapat[szerkesztés]

AFC Ajax

Egyéni[szerkesztés]

  • Az Eredivisie Év-tehetsége: 2008

Források[szerkesztés]

  1. 2005/06-os szezonban már a Partizan első csapatában. en.eufo.de. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  2. 2007/08-as szezonban az Év tehetsége. rsssf.com. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  3. A Chelsea is kinézte magának Miralem-et. skysports.com, 2008. április 17. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  4. Átigazolás az Ajax-hoz. ajax.nl, 2008. július 4. [2012. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 26.)
  5. Első találat az Ajax-ban. elfvoetbal.nl, 2008. augusztus 30. (Hozzáférés: 2011. szeptember 27.)
  6. Nem jött össze az Ajax és a West Ham megállapodása. elsoosztaly.hu, 2010. augusztus 13. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 4.)
  7. Ajax-Anderlecht. magyarszo.com, 2011. február 25. (Hozzáférés: 2011. október 4.)
  8. Csapata legjobbja az első fordulóban. ajaxshowtime.com, 2011. augusztus 7. (Hozzáférés: 2012. február 17.)[halott link]
  9. Sulejmani jól kezdte a 2011-12-es szezont. nos.infostradasports.com, 2011. augusztus 7. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 17.)
  10. Sikerült a címvédés. nemzetisport.hu, 2012. május 2. (Hozzáférés: 2012. május 15.)
  11. Első mérkőzés és gól a Benfica-nál. publico.pt. (Hozzáférés: 2013. július 13.)
  12. Statisztika. soccerway.com. (Hozzáférés: 2011. február 26.)