Mindent bele, fiúk!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindent bele, fiúk!
(...più forte ragazzi!)
1972-es olasz film
RendezőGiuseppe Colizzi
ProducerItalo Zingarelli
Vezető producerRoberto Palaggi
Műfajakció, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneGuido és Maurizio de Angelis
OperatőrMarcello Masciocchi
VágóAntonio Siciliano
JelmeztervezőPiero Poletto
Gyártás
Gyártó
  • Delta
  • Tiger Film
Ország Olaszország
Nyelv
Játékidő102 perc[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mindent bele, fiúk! (eredeti cím olaszul: Più forte, ragazzi!, angolul: All the Way, Boys!) 1972-ben bemutatott olasz kalandfilmvígjáték, amelynek főszereplői Bud Spencer és Terence Hill. A duó első olyan filmje, amely a modern időkben játszódik, bizonyítva, hogy nemcsak spagettiwesternekben állják meg a helyüket. Ezzel megnyílt az út olyan későbbi sikerfilmek előtt, mint a Különben dühbe jövünk, a Bűnvadászok vagy a Kincs, ami nincs.

A Plata nyakában medálként lógó sörnyitó azt súgja, hogy itt inkább a poénokon lesz a hangsúly és nem a szúrós szemmel egymást fürkésző sivatagi leszámolásokon.[2]

Enzo Barboni Az ördög jobb és bal keze 1-2 után után már nem akart újabb pofozkodós westernvígjátékot csinálni a Spencer-Hill-páros főszereplésével, mert túl szűknek érezte az ördögszekeres-banditás környezetet.

Az élőszereplős játékfilm rendezője Giuseppe Colizzi, producere Italo Zingarelli. A forgatókönyvet Barbara Alberti írta, Giuseppe Colizzi és Amedeo Pagani, a zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezte. Ez volt az utolsó közös filmjük Colizzivel, azzal a rendezővel, aki megalkotta a Bud Spencer – Terence Hill párost (bár volt előtte is közös filmszerepük, de közös jelenet nélkül, eredeti nevükön). A mozifilm a Tiger Film gyártásában készült, a Delta forgalmazásában jelent meg. Műfaja kalandfilm.

Bud Spencer életrajzában a legjobb filmjének tekinti.[3]

A külföldi forgalmazás érdekében sajnos 122 percről közel 90 percre rövidítették a filmet, értékes részeket eltávolítva. Howard Hughes filmtörténész szerint a film különböző jelenetei közötti kapcsolat megszűnt a rövidítés következtében.[5]

Bemutatók[4][szerkesztés]

Ország Dátum Forgalmazó Külföldi cím
Olaszország 1972. december 22. Delta Più forte, ragazzi!
NSZK 1973. március 6. Taurus (mozi és VHS), Markting (VHS)[6] Zwei Himmelhunde auf dem Weg zur Hölle
Hollandia 1973. április 12. Universal Film Agency De vier vuisten de lucht in
Franciaország 1973. június 15. Thorn Emi Video [7] Maintenant, on l'appelle Plata
Usa 1973. június AVCO Embassy Pictures All the Way, Boys!
Kanada Astral Films All the Way, Boys!
Svédország 1973. augusztus 20. Succéfilm AB Ös på grabbar
Spanyolország 1973. szeptember 5. ¡Más fuerte, muchachos!
Magyarország 1992. november 6. MOKÉP Mindent bele, fiúk! (MOKÉP),

Gyémántvadászok (VICO)

Bevételek[szerkesztés]

A bemutatásakor 1972-73-ban a bevétel 4.648.002.000 líra volt, ami 10.085.447 nézőt jelentett Olaszországban. Abban az évben a negyedik legtöbb bevételt hozó film lett Olaszországban, csak három film tudta megelőzni: A Keresztapa, Az Utolsó Tangó Párizsban és a Malizia.[8]

Videó kiadások[szerkesztés]

Magyarország[szerkesztés]

1992. május VICO VHS piacra kerül Gyémántvadászok címmel. Hossza 1:43:27 (második szinkron, hosszabb mint a Mokép-es változat). [9]

1993. május 1. a Mokép kiadta VHS-en, saját szinkronjával. [10]

2003. augusztus 15. Mindent bele, fiúk! (DVD) Kiadó: RTL Filmklub. Képarány: 1.66:1. Mokép-es szinkront kapta meg.[11] Ezt később új borítóval újra kiadták. Hossza:1:29:18.

Blu-ray-en hazánkban soha nem jelent meg.

Online videós oldalakon fellelhető egy magyar nyelvű full HD teljesebb verzió (Mokép szinkron), ahol a szinkron hiányos részeken magyar felirat olvasható, német szöveggel vegyítve (1:45:38). Ez azonos a német bővített változattal.

Olaszország[szerkesztés]

2016 áprilisában a CG Entertainment jelentette meg Olaszországban. Az eredeti Medusa cég által kiadott változathoz képest néhány részt felújítottak. Az eredmény nem lett egységes, mivel csak bizonyos jeleneteket érintett. Ezek a lemezek olasz filmarchívum  másfél perces filmhíradó részleteit tartalmazzák a szokásos extrák mellett.

Olasz szinkron hangok: [12]

A film munkanyelve angol volt, így az olasz változatot is szinkronizálni kellett. Az olasz változat erősen vágott, rövidebb mint az angol és német nyelvű.

Pino Locchi: Plata

Glauco Onorato: Salud

Németország[szerkesztés]

2001-ben EMS New Media jelentette meg először DVD-n Németországban speciális változatban. 2009-ben a 3L adta ki a nemzetközi változatot. Ebben a változatban is olyan plusz jelenetek, amik a német változatban nem jelentek meg.Ugyanakkor a speciális német változatban is voltak olyan jelenetek, amelyek nem voltak benne a német változatban. A kettőből nem csináltak egy minden jelenetet tartalmazó közös változatot

Cselekmény[szerkesztés]

Egy roncstelepre való öreg DC-3-as gép billeg a repülőtér leszállópályája fölött, egyik motorja füstöl, a kényszerleszállás elkerülhetetlen. Mivel a fék is elromlott, gép a hangár oldalába ütközik. Tűzoltóautók és mentők szirénázva sietnek a bajba jutott pilóták segítségére, akiknek azonban a haja szála sem görbült a kalandban. Noha jelentkezniük kellene az incidens miatt a repülőtér parancsnokánál, ők mintha misem történt volna, a gépet hátrahagyva elsétálnak, majd mosolyogva kötik el az utcán az első autót.

Plata (Terence Hill) és Salud (Bud Spencer) egy kétes hírű cégnek dolgoznak az Amazonas dzsungelében. A vállalkozás biztosítási csalásokra specializálta magát. Ezúttal egy repülőgépet kell a dzsungel fölött megsemmisíteniük. Az öreg gép magától is lezuhan. Plata és Salud a folyó sodrását követve néhány nap alatt lakott területre érkezik. A faluban él egy öregember, mindenki azt hiszi róla, hogy bolond. Széltében-hosszában azt meséli, hogy a magas hegyek aljában smaragdot talált. Eljutnak egy gyémántcsiszoló táborig, ami egy bizonyos Ears úr felügyelete alá tartozik. Az emberek neki dolgoznak, ellene soha, a megfélemlítések miatt. Amikor kiderül, hogy az öreg igazat beszél, megírják a lelőhelyről a dokumentumokat, ahelyett azonban, hogy ügyvédhez fordulnának, elkezdenek harcolni Ears cége ellen, aki a rendőrség korrupt parancsnokát is meggyőzi, hogy félre kell állítani a két gyémántvadászt. A börtönből megszöknek, és magukkal viszik az elkobzott dokumentumokat is, ezért a végeredmény: övék a dokumentum a milliókat érő lelőhelyről, ami így őhozzájuk tartozik, viszont körözik őket Kolumbiában, így Salud megjegyzése szerint: "Milliárdosok vagyunk, de nincs egy centünk sem".

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Gyémántvadászok (VICO)[5] Mindent bele fiúk! (Mokép)[6]
Plata Terence Hill Szersén Gyula Ujréti László
Salud Bud Spencer Kránitz Lajos Bujtor István
Mr. Ears Reinhard Kolldehoff Simon György Gruber Hugó
Férfi a dzsungelben Ferdinando Murolo Balázsi Gyula Ujlaki Dénes
Naso Riccardo Pizzuti Vitay András Vass Gábor
Pilóta Carlos Muńoz Koroknay Géza Balázs Péter
Öreg Cyril Cusack Szabó Ottó Kun Vilmos
Daveira Michel Antoine Izsóf Vilmos
Salud testvére Alexander Allerson Csernák János Verebély Iván
Naso társa Antoine Saint-John Haás Vander Péter
Maranói diszpécser Raffaele Mottola Cs. Németh Lajos Makay Sándor
Repülőtér vezetője Kisfalussy Bálint
Billiárdos férfi Elekes Pál
Maranói diszpécser kollégája Várkonyi András Imre István
Clarita, Salud unokahúga Csere Ágnes Györgyi Anna
Mama Margarita Némedi Mari
Korrupt rendőrfőnök Kristóf Tibor Perlaki István
Férfi a folyónál Szélyes Imre

Filmzene[szerkesztés]

Játékidő[7][szerkesztés]

  • 115 perc[8] vagy 120 perc Olaszország
  • 106 perc NSZK
  • 105 perc USA
  • 103 perc Svédország
  • 94 perc Hollandia
  • 92 perc Spanyolország
  • 90 perc Nemzetközi változat
  • 1:29:18 Magyarország (MOKÉP, RTL-Klub DVD)[9]
  • 1:43:27 perc Magyarország (VICO) [13]

Különbségek a verziók között megtalálható ezen az oldalon

Film technikai jellemzői[10][szerkesztés]

  • Hangkeverés: Mono
  • Hangkeverés: C.D.S. (hangstúdió), Lodio Cinematografica (hangstúdió)
  • Színes    
  • Képarány: 2:35:1
  • Negatív formátuma: 35 mm
  • Laboratórium: Technospes S.P.A., Róma
  • Laboratórium: Deluxe, (USA-ban forgalmazott kópiák)

Díjak[szerkesztés]

1973 Golden Screen NSZK

1973 Olasz Filmes Újságírók Szövetségének Ezüst Szalag díját a legjobb filmbetétdalért. Guido és Maurizio De Angelis: Flying through the air!

Helyszínek[szerkesztés]

Történet szerinti helyszínek:[14][szerkesztés]

A film története főleg a brazíliai dzsungelben játszódik. A dzsungel feletti repülés során megemlítik Macapát és Santarémet. Egy repülőtérrel kommunikálnak, ami Maranhão államban található Santarém pedig Pará államban. Salvador de Bahia városát említik a film végén.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Repülőgépek[12][szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • A film forgatása után Bud Spencer sikeres pilótavizsgát tett kisgépekre és helikopterekre. 1984-ben megalapította a Mistral Air elnevezésű légiposta-vállalatát, ami nemcsak leveleket és csomagokat, de keresztény zarándokokat is szállított Olaszországból. Spencer később eladta a jól menő vállalkozását a Poste Italiane-nak, és  az így kapott mesés összegből egy szövőgyárat vett, ahol gyerekruhákat készítettek.[20]
  • A filmből egyik országban sem forgalmaznak vágatlan változatot, mert mindenhol más-más jelenet hiányzik belőle. 2018-ban felkerült a YouTube-ra egy házi videó, ami egy VHS kazetta és forgalomban lévő verziók összevágása által készült el. Ez olyan jeleneteket tartalmaz, amiket eddig csak 1972-ben, az olasz mozikban láthattak a nézők. Jelenleg ez tekinthető a film leghosszabb változatának.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A filmből több eltérő kópia létezik. Az olasz verzió az ISZDB.com szerint a 122 perc, azonban a jelenleg forgalomban lévő hazai és külföldi kiadások egyike sincs ilyen hosszúságú.
  2. Nerdblog. [2017. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. Különben dühbe jövök – Önéletrajz ford.: V. Pánczél Éva:. Nyitott Könyvműhely Kiadó KFT (2010) 
  4. All the Way Boys (1972) - IMDb”.  
  5. A VICO jelentette meg VHS-en, 105 perces. A '90-es években a TV4 és a Mecsek TV ezzel sugározta.
  6. A Mokép jelentette meg, eredeti szinkronnal, 90 perces. Ezt a változatot adta az RTL Klub, a Mozi+, a Super TV2, a TV2, és DVD-re is ez került.
  7. All the Way Boys (1972) - IMDb”.  
  8. (2019. május 20.) „...più forte ragazzi!” (olasz nyelven). Wikipedia.  
  9. Mindent bele ! (Teljes film) (magyar nyelven). Videa. (Hozzáférés: 2019. augusztus 3.)
  10. [1]
  11. Király, Levente. Piedone nyomában – Hihetetlen történetek Bud Spencertől ford.: Csípő Kornélia:. Macro-Media Kiadó Budapest, 117. oldal. o. [2019. április 6.]. ISBN 978-615-005930-3 
  12. [2]
  13. Catalina PBY-5A
  14. [3]
  15. [4]

Források[szerkesztés]