Mindenütt nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindenütt nő
(Sweet Home Alabama)
Rendező Andy Tennant
Producer David Brown
Michael Tolkin
Neal H. Moritz
Forgatókönyvíró C. Jay Cox
Főszerepben Reese Witherspoon
Josh Lucas
Patrick Dempsey
Candice Bergen
Mary Kay Place
Fred Ward
Ethan Embry
Melanie Lynskey
Mary Lynn Rajskub
Jean Smart
Dakota Fanning
Zene George Fenton
Operatőr Andrew Dunn
Vágó Tracey Wadmore-Smith
Jelmeztervező Sophie Carbonell
Gyártás
Gyártó Touchstone Pictures
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 109 perc
Költségvetés 38 millió USD
Forgalmazás
Forgalmazó Intercom
Bemutató USA 2002. szeptember 27. magyar 2002. december 26.
Bevétel 180,622,424 USD
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) egy 2002-es amerikai romantikus komédia, Andy Tennant rendezésében, Reese Witherspoon, Josh Lucas és Patrick Dempsey főszereplésével. A film 2002. szeptember 27-én jelent meg.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film nyitójelenetében két gyerek, Melanie Smooter és Jake Perry kergeti egymást Alabamában a parton. A jövőről beszélgettek, majd megcsókolták egymást és Jake azt mondta, hogy egy nap feleségül veszi Melanie-t. A következő képsorokon a jelenben, Melanie sikeres divattervező New York City-ben és megváltoztatja vezetéknevét Carmichael-re. Miután a polgármester fia, a város legkívánatosabb agglegénye, Andrew eljegyezte őt, hazamegy Alabamába, hogy otthon is bejelentse a jó hírt, de nem mondja el Andrew-nak hogy ő még Jake felesége.

Melanie és Jake különválásának oka Jake részeges és tehetetlen életmódja volt, amit Melanie nehezen viselt, többre vágyott egy kisvárosi – napi ivásokkal zajló életformánál. Ezért ment egyedül New Yorkba, ahol néhány év alatt híres divattervező lett, miközben korábbi, alabamai életéről senki nem tudott semmit.

Melanie megérkezik Alabamába, hogy Jake-kel aláírassa a válási papírokat, amit Jake az utóbbi hét évben mindig visszaküldött. Jake továbbra sem hajlandó aláírni a papírokat. Ezért Melanie bosszúból kiüríti a közös bankszámlájukat. A helyi bárban Jake találkozik Melanie-val, ahol Melanie lesrészegedik és zavarba hozza magát barátai előtt. Kiderül, hogy korábban terhes volt Jake-től, és hogy egy közös barátjuk meleg. Jake hazaviszi a részeg Melanie-t és az ágyán hagyja az aláírt válási papírokat.

Andrew megérkezik a városba és keresi Melanie-ék ültetvényét ahol Melanie felnőtt, eközben összefut Jake-kel, aki megmutatja neki Melanie-ék házát, ahol éppen a polgárháborús csatára emlékeznek. Melanie visszatér szülei házába, ahol apja Andrew-val beszélget. Elhatározzák, hogy az esküvőt Alabamába tartják.

Közben Jake – egy látogatás alkalmával látja, hogy Melanie milyen környezetet teremtett magának New Yorkban. Elhetározza, hogy olyan világot teremt otthon, ami méltó Melanie visszacsábítására. Megípíti gyermekkori vágyát: egy üvegműves üzemet, ahol a kiállítóterem díszei között ott van a gyermekkori csók idején a homokban talált „villám-alkotta” üvegdarab. Az esküvő előtt látogatáson Melanie barátaival véletlenül téved a gyári bemutatóterembe és lenyűgözik a Jake által terermtett üzem és a kiállítás.

Az esküvő napján Melanie ügyvédje szakítja meg az ünnepséget és közli, hogy a válás még nem végleges, mert Melanie még nem írta alá a válási parírokat. Melani elmagyarázza Andrew-nak, hogy még mindig szereti Jake-et és ezért nem veheti őt feleségül. Melanie a azon a partszakaszon találja meg Jake-et, ahol a film nyitójelenete kezdődött. Melanie elmondja neki, hogy még minig házasok és ő vele akar élni.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film helyszíne Greenville, Alabama, bár Georgiában forgatták. A

A Carmichael ültetvény, amelyet Melanie gyermekkori otthonának mond az Oak Hill Berry Múzeum. Az utcák, amelyeket a Harcsa Fesztiválhoz és más belvárosi jelenetekhez használtak Crawfordvilleben, Georgiában vették fel.

Üveg, ahogy a villám belecsap a homokba, az az úgynevezett fulgurit.

A Jake üvegfújó üzeme, valójában egy régi malom Starr Mill Fayette megyében, Georgiában. Amikor Jake gépe landol a tavon, azt a jelenetet a Wynn's Pondon, Sharpsburgban, Georgiában vették fel.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film többnyire negatív kritikát kapott.

Box office[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első hétvégén 35 millió dolláros bevételt hozott. Végül az USA-ban 130 millió eurós, nemzetközi szinten pedig 53.399.006 eurós bevételre tett szert.[1]

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film a következő díjakat nyerte el:

  • 2003 BMI Film Music Award - George Fenton
  • 2003 Teen Choice Award - film - vígjáték
  • 2003 Teen Choice Award - Film - Liplock - Reese Witherspoon, Josh Lucas
  • 2003 Teen Choice Award jelölését - Film - színésznő - Reese Witherspoon
  • 2003 Teen Choice Award jelölését - Film - Gazember - Candice Bergen
  • 2003 GLAAD Media Award jelölést - Kiváló Film - Wide Release
  • 22003 Golden Trailer Award jelölését - Legjobb Romantikus film
  • 2003 Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Award jelölését - legjobb kortárs Hair Styling - Feature - Anne Morgan
  • 2003 MTV Movie Award jelölését - Legjobb női alakítás - Reese Witherspoon

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Film Film-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap