Millennium (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Millennium
(Millennium)
1989-es amerikai film
RendezőMichael Anderson
ProducerJohn M. Eckert
Freddie Fields
John C. Foreman
Louis M. Silverstein
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Varley
Főszerepben
  • Kris Kristofferson
  • Cheryl Ladd
  • Robert Joy
  • Brent Carver
  • Al Waxman
  • Daniel J. Travanti
  • Lloyd Bochner
  • David McIlwraith
  • Maury Chaykin
  • Lawrence Dane
  • Thomas Hauff
  • Jamie Shannon
ZeneEric N. Robertson
OperatőrRené Ōhashi
Gyártás
GyártóGladden Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszínToronto
Játékidő108 perc
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai 20th Century Fox
Artisan Entertainment
Bemutató1989. augusztus 25.
Korhatár12 II. kategória (F/0596/J)
Bevétel$5 777 000
További információk
SablonWikidataSegítség

A Millennium egy 1989-ben bemutatott időutazásos sci-fi film Michael Anderson rendezésében, Kris Kristofferson, Cheryl Ladd, Robert Joy, Brent Carver, Al Waxman és Daniel J. Travanti főszereplésével. Az eredeti filmzenét Eric N. Robertson szerezte. A filmet a következő szlogennel hozták forgalomba: "A 35-ös járat fedélzetén tartózkodó emberek 1000 évvel távolabb landolnak, mint ahová tervezték".

A Millennium John Varley 1977-es "Air Raid" című novellája alapján készült. Varley 1979-ben kezdett el dolgozni a forgatókönyvön, majd a kibővített történetet 1983-ban Millennium címmel könyv alakban is kiadta.

A film egy légi balesetet vizsgáló nyomozót követ, aki egy nemrég történt baleset vizsgálata során különös, furcsa részletekre bukkan. Egy nőt küldenek vissza a jövőből az ő idejébe, hogy megpróbálja kisiklatni a nyomozását, mielőtt felfedné a titkukat.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Különös repülőszerencsétlenség történik, melynek során összeütközik a levegőben két utasszállító repülőgép. A balesetnek nincsenek túlélői. A hatóságok azonnal megkezdik az események kivizsgálását. Az egyetlen támpont, ami segíthet, az a repülőgépek feketedoboza. Ám a feketedoboz tartalma sem segíti a kutatókat, inkább csak összezavarja, ugyanis rendkívül különös beszélgetést rögzített: A felvételen az hallható, ahogy a pilóta hátraküldi a másodpilótát az utastérbe, hogy vizsgálja meg a sérülés nagyságát. A másodpilóta azonban sokkosan rohan vissza, az alábbi mondatot kiabálva: "Meghaltak, mind meghaltak! Az utasok mind halottak!" További megmagyarázhatatlan és szokatlan esemény, hogy az összes halott utas órája visszafelé jár, legyen az hagyományos analóg mutatós- vagy kvarcóra.

Bill Smith baleseti specialista vezeti a kutatást, aki több hasonló különös baleset szakértője és egyben egy korábbi repülőgép-baleset egyetlen túlélője is. Ám legvadabb álmaiban sem gondolt arra, amit itt fog találni.

A távoli jövőben az embereket a kihalás fenyegeti, ahhoz, hogy új lakosokat szerezzenek, a múltból rabolnak el embereket. Hogy ne okozzanak időparadoxont, csak olyan embereket vihetnek el, akikre már nincs a múltban szükség, többek között lezuhanó repülőgépek utasait. Miután kimenekítették az utasokat, az ülésekbe a saját halottaikat helyezik. Ám a legutolsó akciójuk rosszul sül el, és egy fegyvert elhagynak a repülőn. Meg kell akadályozniuk, hogy a roncskutatók megtalálják, különben hatalmas időparadoxon történik.

A jövőből az egyik legtapasztaltabb ügynököt küldik el, Louise Baltimore-t, hogy visszaszerezze a fegyvert, ám ő a szabályokat megszegve beleszeret Billbe. Újabb és újabb időutazásokra lesz szükség ahhoz, hogy helyrehozzák az egyre nagyobbá váló kárt, amit okoztak. Végül kénytelenek felfedni kilétüket az emberek előtt. Bill is a jövőbe utazik, ez azonban olyan paradoxont indít el, hogy a jövő megsemmisül. Csak néhány szerencsés tud elmenekülni egy még távolabbi jövőbe, köztük van Bill és Louise is.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]