Mile Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mile Lajos
Született1958december 14. (65 éves)
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozása
Tisztsége
  • magyarországi parlamenti képviselő (1990. május 2. – 1994. június 27.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2010. május 14. – 2013. február 11.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2013. február 12. – 2013. augusztus 31.)
  • magyarországi parlamenti képviselő (2013. szeptember 1. – 2014. május 5.)
  • főkonzul (2014–2022, Magyarország kolozsvári főkonzulátusa)
  • nagykövet (2022 – nem ismert)
IskoláiKossuth Lajos Tudományegyetem (–1983)
Vezetői pályafutása

A Wikimédia Commons tartalmaz Mile Lajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mile Lajos (Debrecen, 1958. december 14. –) Magyarország kolozsvári főkonzulja, volt országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika egykori parlamenti frakcióvezető-helyettese. Részt vett - a maga idején - az MDF, az SZDSZ, a Fidesz, az MDNP és az LMP megalakulásában.[1]

Életpályája[szerkesztés]

Debrecenben született, de a Szatmár megyei Kisnaményban nőtt fel. Az általános iskola felső tagozatát Jánkmajtison végezte, majd a debreceni KLTE Gyakorló Gimnáziumában érettségizett. 1983-ban a KLTE magyar-francia szakán szerzett diplomát, majd több helyen tanított. Megházasodott, majd Miskolcra került, ahol szintén tanított, később egy múzeumban irodalomtörténészként dolgozott. Kritikákat, recenziókat írt és itt kezdett politizálni.

A nyolcvanas évek vége felé részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában is, lapot szerkesztett, részt vett a helyi ellenzéki kerekasztal szervezésében. Az 1990-es választásokon az MDF országgyűlési képviselőjének választották. Ekkor elvált, majd újra megnősült, először Kistokajba, majd Budapestre költözött. Az Országgyűlésben a Honvédelmi Bizottságban, majd a Kulturális Bizottságban dolgozott. Az MDF nemzeti liberális csoportjában vett részt, az MDF kettészakadásakor az újonnan alakuló Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

Az 1994-es választási vereség után négy évig tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek, majd 1998-ban felhagyott az aktív közéleti tevékenységgel. Cikkeket írt a Magyar Hírlapba, a Népszabadságba, az internetes Zóna című magazinba. Jelenleg is Kistokajban él, három fia van. Elvégzett a helyi egyetem közgazdasági karán egy másoddiplomás kurzust, okleveles Európa szakértő. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) regionális irodáját vezeti.

A Lehet Más a Politika (LMP) párt alapító tagja, a párt 2009-es európai parlamenti választási listáján a 6. helyen szerepelt, a 2010-es országgyűlési választáson pedig az országos lista 4. helyén jelölték; második mandátumát is innen szerezte.[2] A párt indulása óta tagja volt az LMP irányító testületének, a választmánynak,[3] amelyből parlamentbe kerülése után kimaradt. A parlamenti LMP-frakció egyik helyettesének választották meg.

A 2010-2014-ig tartó parlamenti ciklusban tagja volt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának, és az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként is foglalkozott szomszédságpolitikai kérdésekkel, a nemzeti érdekérvényesítés lehetőségeivel. Folyamatosan részt vett a MÁÉRT értekezletein, dolgozott a KMKF plenáris ülésein és munkacsoportjaiban, tagja volt az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért kuratóriumának is.[4] 2014-től Magyarország kolozsvári főkonzulja.[5]

Művei[szerkesztés]

  • Saját bőr (rendszerváltó történetek), 2009

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]