Mildred Natwick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mildred Natwick
Született1905. június 19.[1][2][3][4][5]
Baltimore
Elhunyt1994. október 25. (89 évesen)[1][2][3][4][5]
New York
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • színházi színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • színész
IskoláiBennett College
KitüntetéseiEmmy-díj a legjobb női főszereplőnek (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) (1974)
Halál okarák
SírhelyeMaryland
Színészi pályafutása
Aktív évek1940–1988
Műfajokwestern
Díjai
Emmy-díjak
Legjobb női főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
The Snoop Sisters (1974)

A Wikimédia Commons tartalmaz Mildred Natwick témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mildred Natwick (Baltimore, Maryland, 1905. június 19.New York, 1994. október 25.) Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő.

Fiatalkora[szerkesztés]

Joseph Natwick és Mildred Marion Dawes leányaként született. Apai nagyapja Ole Natwick a legelső Egyesült Államokba emigráló norvégok közé tartozott, 1847-ben érkezett Wisconsinba.

Mildred érettségijét a baltimore-i Bryn Mawr iskolában szerezte, majd miután a Bennett Főiskolán színművészetet tanult, számos színtársulattal turnézott, amíg fellépett az első Broadway darabjában, a Carry Nationben.

Karrierje[szerkesztés]

21 éves korában kezdett fellépni amatőr színtársulatokkal Baltimoreban, majd hamarosan csatlakozott a népszerű Egyetemi Színjátszókhoz a Massachusetts állambeli Cape Codban. A '30-as években számos darabban volt együtt látható közeli barátjával, a színész-rendező Joshua Logannel. Filmes bemutatkozása 1940-ben történt meg, John Ford Hosszú út hazáig című filmjében egy prostituáltat alakított.

Natwick pályafutása során több John Ford klasszikusban is kisebb, de emlékezetes szerepet kapott, többek között a Három keresztapa (1948), Sárga szalagot viselt (1949) vagy A nyugodt férfi (1952) című produkciókban. Kiváló karakter színésznőként gyakran kapott egy jelenetes vagy rövid szerepeket úgy, mint egy fogamzásgátlást pártolót a Nagyban olcsóbb (1950) című komédiában, egy öreg cselédet Alfred Hitchcock Bajok Harryvel (1955) című filmjében vagy egy boszorkányt az Udvari bolondjában.

Natwick folytatta a színpadi fellépéseit, és különböző televíziós sorozatok rendszeres szereplője lett. A filmvászonra a Mezítláb a parkbannal (1967) tért vissza, melyben Jane Fonda édesanyját játszotta. Alakításáért Oscar-díjra jelölték "legjobb női mellékszereplő" kategóriában. Ez volt első és egyetlen jelölése. Utolsó filmje az 1988-ban bemutatott Veszedelmes viszonyok volt.

Halála[szerkesztés]

1994. október 25-én hunyt el New Yorkban 89 éves korában rákban.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mildred_Natwick című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]