Mihalik Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihalik Kálmán
Életrajzi adatok
Született 1896. február 21.
Oravicabánya
Elhunyt 1922. szeptember 6. (26 évesen)
Szeged
Tevékenység zeneszerző, orvos

Mihalik Kálmán (Oravicabánya, 1896. február 21.Szeged, 1922. szeptember 6.) orvos, zeneszerző.

Mihalik Kálmán édesanyja csíki székely asszony, édesapja kassai polgár volt. Középiskolai és orvosegyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte.

A kolozsvári piarista gimnáziumban érettségizett. A kolozsvári egyetem orvosi karának hallgatója lett, de tanulmányai megszakadtak, mivel az első világháborúban két (egyes források szerint négy) évig frontszolgálaton volt.

1918-ban a kolozsvári egyetemmel együtt előbb Budapestre, majd 1920-ban Szegedre került.

Kutatóorvos lett az egyetemen, és tanársegédként dolgozott Reinbold professzor mellett.

Mindössze 26 éves volt, amikor tífuszban meghalt. Szegeden temették el. Faragott kopjafás sírja a szegedi Belvárosi temető régi bejárathoz közeli részében található meg.

Szegeden írta 1921-ben – Csanády György szövegére – a Székely himnusz (Erdélyi himnusz) zenéjét. Több forrás állítja, hogy a dalt 1922-ben énekelték először egy SzEFHE-közgyűlésen (Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete, alapítva 1919). A dal Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált.

1945 után a diktatúra éveiben tiltva volt, de azért bensőséges rendezvényeken, vagy családi eseményeken gyakran rázendítettek. A dal zenéje és főleg szövege folklorizálódott, olyannyira, hogy különböző szövegváltozatai futnak.

1989 után, a rendszerváltás óta népszerűsége növekszik, jelenleg a Himnusz és a Szózat mellett sok politikai, illetve civilszervezet rendezvényein rendszeresen éneklik Magyarországon.

A himnuszt a 2009. szeptember 5-én Székelyudvarhelyen megtartott Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen határozatban fogadták el az önkormányzati képviselők Székelyföld hivatalos himnuszának.

A szegedi Erdélyi Kör 1991-ben Mihalik Kálmán Alapítványt hozott létre tehetséges erdélyi fiatalok támogatására.

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

↑ A Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatai

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap