Mihail Jefimovics Fradkov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihail Jefimovics Fradkov
Mikhail Fradkov (Brasília, 04 April 2006).jpeg
Mihail Fradkov miniszterelnökként, 2006 áprilisában
Született 1950. szeptember 1. (64 éves)
Kurumocs, Kujbisevi terület
Foglalkozása politikus
közgazdász

Mihail Jefimovics Fradkov (oroszul: Михаил Ефимович Фрадкoв; Kurumocs, Kujbisevi terület, 1950. szeptember 1.) orosz politikus, a közgazdasági tudományok doktora, 2004. március 5. és 2007. és szeptember 12. között Oroszország miniszterelnöke volt. 2007. október 5-étől az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) elnöke.

Apja, Jefim Boriszovics (Berovics) Fradkov a Szovjetunió Hőse kitüntetés birtokosa.

Tevékenysége 2007-ig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1972-ben egy moszkvai műszaki főiskolán mérnöki diplomát szerzett. Két évig a Szovjetunió indiai nagykövetségén, 1975-től egy nehézipari külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. 1984-től a külkereskedelem szabályozásával foglalkozó központi hivatalok főigazgató-helyettese, illetve főigazgatója volt.

A Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben az ENSZ genfi szervezeténél Oroszország állandó képviseletének főtanácsosa, az ENSZ kereskedelmi és vámügyi szervezetében (GATT) az ország képviselője. 1992-től a Külgazdasági Kapcsolatok Minisztériumában miniszterhelyettes, 1997-től miniszter. A kormány menesztése és a minisztérium megszüntetése után egy biztosítótársaság igazgatótanácsának elnöke. 1999 májusától egy évig kereskedelmi miniszter, de Putyin elnökké választása után a kormány visszaadta megbízatását. Fradkovot Oroszország Nemzetbiztonsági Tanácsának első helyettesévé nevezték ki, a gazdasági kérdések tartoztak hozzá. 2001 márciusától a Szövetségi Adórendőrség igazgatója, a szervezet feloszlatása után 2003 májusától miniszteri rangban Oroszország képviselője az Európai Uniónál.

2004. március 5-én nevezték ki kormányfőnek. 2007. szeptember 12-én, – a közelgő parlamenti-, majd utána elnökválasztásokra tekintettel, – maga kérte felmentését, amit Putyin elnök elfogadott. Megbízott kormányfőként még két napig maradt hivatalában. Mihail Fradkov érdemeit elismerve Putyin kiemelte, hogy kormányzása idején az országban gyorsult a gazdasági növekedés üteme, csökkent az infláció és nőttek a lakosság bevételei is.

Számos politikai elemző szerint Fradkov „technikai miniszterelnök” volt, akinek nem volt saját politikája.[1] A legfontosabb döntéseket az elnöki adminisztrációnál hozták. 2005 novemberében Putyin egyébként is szűkítette a kormányfő mozgásterét, amikor két helyettest nevezett ki mellé: az elnöki adminisztráció vezetőjét, Dmitrij Medvegyevet, az ún. kiemelt nemzeti programok végrehajtásának felelősét, és Szergej Ivanov védelmi minisztert, a hadsereg és a hadiipar felelősét.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihail Jefimovics Fradkov témájú médiaállományokat.
  1. Fradkov, Mihail (orosz nyelven). lenta.ru, 2007. október 10. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
Elődje:
Mihail Mihajlovics Kaszjanov
Oroszország kormányfője
2004. március 5. – 2007. szeptember 12.
Utódja:
Viktor Alekszejevics Zubkov