Might & Magic Heroes VI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Might & Magic Heroes VI
Fejlesztő Black Hole Entertainment
Kiadó Ubisoft
Sorozat Heroes of Might and Magic
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 2011. október 13.[1]
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.5.1
Műfaj Körökre osztott stratégia
Játékmódok Egy- és többjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+[2]
PEGI-besorolás PEGI 16
Adathordozó DVD

A Might & Magic Heroes VI egy körökre osztott stratégiai videojáték Microsoft Windowsra, a Heroes of Might and Magic sorozat hatodik főjátéka. A játékot a magyar Black Hole Entertainment fejlesztette és a Ubisoft adta ki 2011. október 13-án.[1] A játékot 2010. augusztus 17-én jelentették be a Gamescom rendezvényen.[3]

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék producere, Erwan Le Breton azt mondta, hogy a Heroes VI játékmenete nagyrészt hű marad a Heroes sorozathoz; visszatér annak legtöbb alapvető eleme. Kombinálni fogja az ismert elemeket az újdonságokkal, köztük a főellenfél harcokkal, a város átalakítás lehetőségével, valamint a hírnév rendszerrel. A sorozat összes korábbi részében fellelhető négy ritka nyersanyagot felváltották a sárkányvérből kinyerhető kék kristályokkal. A játékban szereplő egységek nagyjából fele teljesen új, a sorozat egyetlen korábbi játékban sem szerepeltek.[4][3][5] A játékban többszemélyes játékmód is van.[3]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Heroes VI a Heroes of Might and Magic V főkampányainak előzménye, négyszáz évvel azok előtt játszódik Ashan világában, pontosan 564 YSD-ben (YSD= Year of the Seventh Dragon= A Hetedik Sárkány Éve). A Második Véres Holdfogyatkozás ideje alatt, és a Démon Nagyúr, Kha-Beleth Felemelkedésekor. [6] Egy legendás arkangyal hadvezér, névszerint Michael Arkangyal, akit több száz évvel a bukása után feltámasztanak, vissza akarja nyerni erejét és meg akarja szerezni Ashan uralmát, miközben visszaveri a démonok valószínűsíthető invázióját, viszont ebben meggátolja a Griff dinasztia.[6] A kampány frakcióinak főhősei a Griff család tagjai; Pavel Herceg unokái, Slava Herceg fiai.[6] Slava Herceggel játszhatjuk végig az Oktatókampányt, Kastély frakcióban. Sandor, Slava törvénytelen fia, vezeti az Erőd Hadjáratot. Anton, Slava fia és utódja, vezeti a Kastély Seregeket. Az ikrek, Kiril, egy démon lélek áldozata, vezeti a Pokol Kampányt; Anastasya, Slava merénylője, vezeti a Nekropolisz Hadjáratot. Slava legidősebb lánya, Irina vezeti a Szentély Hadjáratot. Egy Sveltana nevű hős is látható a játékból kiadott hivatalos képernyőképeken.[7] A kampányok bármilyen sorrendben lejátszhatóak, szorosan összefüggőek.[4] Minden kampány, leszámítva az oktatókampányt, 4 térképből áll. A 3. kampánytól egy plusz állandó-, de mellékhős lesz játszható.

Kampánytérképek, Idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Oktatókampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Griffek Csapása (Kellemes völgy) "Amikor a Griffek vadásznak, a Farkasok éheznek."

Évek teltek el Pavel Herceg halála óta, kit a haldokló ork sámán, Toghrul kívánságára megidézett démonok öltek meg, miután a sámán törzsét lemészárolták a Griff seregek. Pavel egyetlen fia Slava, ki már maga is férfivá érett, nagynénje Sveltana társaságában vizsgálja a Griff Hercegség hegyei közötti újabb démonfenyegetés nyomait.

2. A Császár Akarata (Blacksfang Mocsarak) "Az apák bűneinek terhét fiaik cipelik hátukon."

Évek teltek el - Slava háborúzott a Tündékkel, szerelemes lett, majd kiábrándult, de végül feleségül vette a Szarvas Hercegség uralkodójának egyik lányát, és öt ígéretes gyermek apja lett. A Slava és Kraal orkjai közötti barátság erős maradt. Amikor a Császár elrendeli, hogy Slava régi ellenségét, Gerhartot, a Farkasok Hercegét toloncolják ki, az orkokat pedig üldözzék el és foglalják el földjeiket, Slava nem habozik ellenszegülni a Császár akaratának, hogy megvédje barátait.

Nekropolisz kampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. A balsors nyomán (Castelrose, az Inkvizíció erődje) "Amikor az igazság pihen, a halálnak kétszer annyi munkája van."

Senki sem látta előre, hogy Slava Griffet legfiatalabb lánya, Anastasya fogja megölni. Mentora, Uriel Arkangyal közbelépésének ellenére - aki állította, hogy a lány nem saját akaratából követte el a bűnt - legidősebb testvére, Anton hamarosan kivégeztette, de nagynénje, a nekromanta Sveltana élőhalottként hozza vissza e világra. Anastasya válaszokat keresve belopakodik a Szent Inkvizíció szívébe, akikről azt mondják, hogy elfogták az őt manipuláló Arctalant.

2. A belső Én Felé (Nar-Heresh) "Amikor a válaszok csalókák, az alvás olyan kérdéseket vet fel, amit nem is gondolunk.

Anastasya felszabadította Jorgent, a férfit akit a Szent Inkvizíció apja haláláért tett felelőssé, de akit ő ártatlannak hisz. Anastasya meg van győződve arról, hogy Namtaru Anya, Asha rémálmainak Avatárja, némi magyarázattal tud szolgálni az őt megszálló titokzatos dologgal kapcsolatban.

3. Körbeölelő Hajnal (A Jáde-Szoros) "Ha az ellenség körbevesz, egyesével győzd le őket."

Anastasya legyőzte belső démonait. Saját hibáinak elfogadása, melyek apja halálához vezettek, erősebbé tették, mint valaha. Sajnos Sveltana nagynénje, Miranda fogságába esett, aki a Pók Kultusz úrnője. Mivel meg van győződve arról, hogy Mirandának van valami köze apja halálához, úgy dönt, hogy egy seregnyi élőhalottak kiszabadítja Sveltanát. Az, hogy Ashant démonok támadják, most kevésbé fontos.

4. A Pók Hadicsele (A Hétváros) "A Sárkányvér elfeledett hatalom. A bizonyíték az ereidben folyik."

Anastasya kiszabadította Sveltanát és megkapta a Pók Csókját. Hatalmas nekromantaként vezeti élőhalottakból álló seregét a démonok légiói ellen, melyek megpróbálják beszennyezni a Sárkányvéna hálózatot Hereshtől északra. Az álnok Miranda eltávozott, de előtte értéke információval szolgált arról a személyről, aki átvette elméje fölött az irányítást és megölte apját.

Kastély hadjárat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Valami Bűzlik (Stormgrad bárója) "Sok Sárkányisten létezik... de csak egy fél a fénytől."

Megkeseredve a testvérét, Irinát, a Farkas Hercegség hitvány Gerhart hercegéhez feleségül adó politikai manőverektől, Anton sötét merengését csak az szakítja félbe, amikor megtudja, hogy apja, Slava, saját másik lánya, Anastasya kezétől leli halálát. Az életének korai szakaszát megfertőző titokzatos hangok, melyeket Jorgen, apja egyik tanácsadójának segítségével sikerült elnémítani, újra felerősödnek, az Arctalanokat téve felelőssé. Tudva, hogy már nem lesz lehetősége elsimítani az apja és közte lévő nézeteltéréseket, hadjáratot indít az Arctalanok ellen.

2. A Becsület Bűzös és a Bűz Becsületes (Griffek Hátországa) "Nem nyugodhatnak az élők, míg a holtak el nem nyerik méltó büntetésüket."

Anton azon a napon hagyott fel az Arctalanok ellen folytatott hadjárattal, amikor eldöntötte, hogy kivégezteti testvérét Anastasyát, hogy megmentse a Szent Inkvizíció fogságából. A titokzatos hangok még mindig elméjében pusztítanak, de már nem tudja eldönteni, hogy a hercegség vagy akár Ashan érdekeit tartják szem előtt. Hogy a dolgok ne legyenek ilyen egyszerűek, Djorde báró nem igazán nyugszik békében; szelleme felkelt sírjából, és bosszúszomjas lelkek seregét vezeti a hercegségben, arra ösztönözve az embereket, hogy lázadjanak fel Anton ellen.

3. Ne Kísérts Elkeseredett Embert (Flammschrein szent városa) "Háborúban egy megbízható ellenség többet ér, mint egy megbízhatatlan szövetséges."

Miután sikerült elfojtania a hercegségben dúlü polgárháborút, és nyugalomba helyezte a felébredt szellemeket, Anton megtanulta uralni az elméjét gyerekkora óta fertőző hangokat. A Véres Holdfogyatkozás megerősítette a Vak Fivérek próféciáit, és Sheogh démonai lepték el Ashan felkészületlen vidékeit. Antont a Farkasok hercegségébe küldték, hogy nyújtson segítséget apja, Salva ősi riválisának Gerhart hercegnek.

4. Egy Nyert-Vesztett Csata (Sólyom Birodalom) "A katonák követik a parancsnok utasításait. A hercegek tudják mit kell tenni."

Miután Anton, a Griffek hercege felfedezte azt, hogy az Arctalanok milyen tervet szőttek a Farkasok hercegsége ellen, gyorsan elindult a Sólyom Birodalom zárt kapuihoz. Liam császárt szorongatott helyzetben találta, körbezárták Ahribban a Gyűlölet démonherceg légiói, miközben a serege legnagyobb része, Michael arkangyal vezetésével, valahol messze harcolt. Miután úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat, Anton, a Griffek harcosaival érkezett, hogy megmentse a Császárt, a Káosz uraitól.

Szentély kampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. A Düh és a Mocsár (Banteki Zátony) "Kötözd meg egy Griff szárnyit, és majd megtanul a karmaival repülni."

A határozott és makacs Irina egyébként is véges, a Birodalmi közösségben előre elrendelt szerepével kapcsolatos toleranciája aznap véget ért, amikor erőszakkal adták hozzá Gerhart-hoz, a Farkasok utálatos hercegéhez. A Farkasok bűzös tömlöcébe zárva Irina arra az elhatározásra jutott, hogy inkább meghal, minthogy bocsánatot kérjen zsarnok férjétől. De Sandor kiszabadította őt, és mindketten elmenekültek a Jáde-óceán délkeleti szigeteire. Irnia idegennek érzi magát egy idegen vidéken, de eltökélt szándéka, hogy bosszút áll Gerhart-on és magán a Szent Császáron is.

2. A Kígyózó Lépcső (Hiroshi Földje) "A türelem a Naga nép erénye... és halottaik privilégiuma."

Irina tudja, hogy Gerhart kereskedelmi hivatalának elpusztítása még mindig nem jelenti azt, hogy megszabadult a hercegtől. Miután rájön, hogy Gerhart brutalitásának hála teherbe esett, Irina eltökéltebb, mint valaha, hogy olyan erőre és hatalomra tegyen szert, mely nem csak saját, de gyermeke védelmét is garantálni fogja. Hiroshi főnemes hűbéresévé válni egyértelmű előrelépés, de ez még nem elég. Bár számos erénye van, a türelem nem tartozik közéjük.

3. Vértől Homályos Áradat (Fehérlándzsa-sziget) "Nem ébreszthetsz fel egy sárkánt... amíg az fel nem ébreszt téged."

Miután legyőzte Főnemesét és elnyerte az Örök Császárnő földi seregeinek vezetői jogát, Irina a Naga-khoz kerül. Első feladata, hogy feltartóztassa az élőhalottak seregét akik átkeltek a Jáde-óceánon egy szent és védett szigetre, ahol a legenda szerint Shalassa Avatárja pihen.

4. Halál az Életben és Élet a Halálban (A Farkaspart) "A király otthona az, hol a királynő elteszi kardját"

Egy véres holdfogyatkozás változtatta vörösen izzóvá az éjszaki eget Ashan fölött. A démonok támadnak. Liam Császár arra kérte az Örök Császárnőt, küldjön támogató sereget, hogy így védjék meg a Farkas Hercegséget és annak minden állását a Jáde-óceán partján. Mily ironikus, hogy Irinát pont arra kérték fel, hogy védje meg férje hercegségét, ahonnan elmenekült. De mikor a háborúnak vége, Irina már eldöntötte, hogy meglátogatja Gerhartot. Soha többé nem bánthatja őt.

Pokol kampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Angyal, Angyal, Sárga Láng (Sheogh) "Soha ne bízz egy démonban! Főleg ha ő mondja, hogy ne tedd."

A Griffek népéből származó Slava herceg és Cate hercegnő legfiatalabb gyermeke, Kiril, ugyanazon a napon született, mint nővére Anastasya. Mint ahogy általában az ikreknél lenni szokott, mély kötelék van közöttük és a hosszú, viszonylag külön töltött évek ellenére, Kirl még mindig erős testvéri szeretetét érez iránta. Amikor szemtanúja lesz annak, hogy a mágia által irányított Anastasya megöli saját apjukat, Kiril haragját tovább tüzeli tanára, Sarah arkangyal, ki erőt ad neki, és előáll a Sheogh mélységeibe való lemerülés kockázatos tervével...

2. Rettentő Szimmetria (Nelsham Sebhelye) "Mikor Sheogh falai reszketnek... Ashan falai megremegnek."

Miután Azkaal fődémon irányításának ingatag képességével, kinek lelke testében lapul, Kiril visszatér Sheogh-ból, a démonok seregeinek élére áll. Miközben Sheogh többi része Ashan elpusztítására törekszik, Kiril az őt becsapó Sarah arkangyalra vadászik. Bár nyomát vesztette, tudja, hogy elsődleges célja az Arctalanok Láthatatlan könyvtárának elpusztítása, ezért Kiril úgy döntött, hogy még az arkangyal előtt felkeresi a könyvtárat. Útja során eljut Nar-Hereshbe, mely a Nekromanták földje.

3. Éjszakánk Erdejében (Elfeledett Sziget) "A káosz kéntől bűzlik. A Sötétség pedig félelemtől."

Kirilt az Elfeledett szigetekre küldte nagynénje, Sveltana, hogy keresse meg a fekete mágia forrását, mely elvezetheti a Láthatatlan Könyvtárhoz. A dzsungelszigeten, mely évszázadok rémálmainak otthona volt, még mindig érezni a Sötétség erejének maradékát.

4. A Menny és Pokol násza (Karthal Út) "A Sárkányoknak elég kegyetlen a humorérzékük. Áldott az, ki nem ismeri őket."

Kiril a Szent Sólyom Birodalom nyugati határainál lévő békés völgyig követte a fekete mágia nyomait. Úgy tűnik, hogy az Arctalanoknak van humorérzékük, mert a Láthatatlan Könyvtárat, a sötét tudományok abszolút tárházát, a Fény Sárkányisteneit imádó birodalom szívében rejtették el. Kirié érzi, hogy Sarah közel van, és minden vágya, hogy elkapja.

Erőd kampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Ork Barátoknak Nincsen Földje (A Farkas Hercegség) "A jó fiú megvédi családja becsületét, a jó fattyú becsüli vérét."

Bár apja igazságérzetét és lojalitását, valamint anyja vakmerő hevességét örökölte, Sandor soha nem találta helyét a Griff Hercegségben, és örök bajkeverőként nőtt fel. Amikor féltestvére, Irina hozzámegy a Farkas hercegség furcsa hercegéhez, Sandor úgy dönt, elhagyja a Szent Birodalmat, hogy saját sorsának kovács legyen a Jáde-óceán szigetein. De előbb még tesz egy utolsó látogatást testvérénél.

2. A Jó, a Rossz és a Véres (Kráter szigetvilág) "Újabb kellemes nap... újabb lehetőség betörni néhány fejet."

Miután kiszabadította testvérét, Irinát, a Farkasok hercegének szorításából, Sandor a Pao-szigetekre menekült, pda, ahol Kraal született. Miután elvált Irinától, de de biztos abban, hogy a Nagák között biztonságban van, és száműzték a Szent Sólyom Birodalomból, Sandor kalandvágytól fűtve indul útnak.

3. A Barbár Hetek (Kunyak hegye) "Az Orkok nem a szabadságért harcolnak... Keresik a szabadságot, mert az több időt ad nekik a harcra."

Sandor meglehetős hírnévre tett szert a Pao-szigetek orkjai között. Miután elpusztította Sharka rabszolga kereskedő hálózatát, és számos győztes csatát vezetett, olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy Kunyak, a felszabadító visszatért. De még sok mindent kell tenni a nemes orkokért, így Sandor és ork barátai elindultak a Pao-szigetre, hogy meglátogassák Taumata-Kunyakot, a legnagyobb közösséget a szigeten.

4. Egy Kukacnyi Démon (A nyugati Pao-szigetek) "Ha váratlanul démonok jönnek, hívj meg néhány orkot ebédre"

Démonok lepték el Ashant, és Sandor, aki úgy tűnik mindig a megfelelő helyen van a megfelelő időben, egyesítette az orkokat, hogy szembe szálljanak az orkok legendás ellenségével. Az orkok és Naga-k félre tették nézeteltéréseiket, és együttes erővel küzdenek a démonok ellen. A Naga-k egy olyan varázslaton dolgoznak, mely elpusztít minden démont a szigeteken, de szükségük van még egy összetevőre: Asha könnyére.

Végső kampány[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Mint Angyalok Hullatta Könnyek (Az Égi Város) "A legfényesebb hős veti a legsötétebb árnyékot."

A démoninváziót ugyan megállították, de ennek nyomában egy sokkal régibb háború lángolt fel. Michael arkangyal, a fiatal Gwendolyn császárnő kinevezett régense, úgy döntött, hogy a Szent sereget az Arctalanok föld alatti járataiba vezeti, azzal az eltökélt céllal, hogy lángba borítja Malassa hercegnőből lett Sárkánylovagja, újra megjelenik azzal a szándékkal, hogy véget vet Michael próbálkozásainak, úgy, hogy közvetlenül az Emlékek Csarnokánál csap le.

2. Sziporkázó Sötétség (Az Alvilág) "Néhány emléket jobb elfeledni. Az Arctalanok mindenre emlékeznek."

A démoninváziót ugyan megállították, de egy újabb konfliktus - de mondhatjuk úgy is, hogy egy régebbi - lángolt fel újra. Michael arkanygak háborút hirdetett a Sötétség ellen. Emiatt Cate, a Sárkánylovag, a Griffek korábbi hercegnője, azzal fenyegetőzözz, hogy felébreszti az Arctalanokat, hogy azok megvívják saját háborújukat a Fény erőivel. Ha nem hallgat a szép szóra, erővel kell rávenni szándéka megváltoztatására.

Az első térképen Anton, Irina vagy Kiril lehet a főhős. Az Égi Város portáljain kell átverekednie magát a főhősnek és felszabadítani Anton fejében dúló hangok eredetét, az Emlékek Csarnokába bezárt, elhunyt angyalok lelkét. Michael számításai szerint Anastasya és Anton testével egyesítettek volna kettőt belőlük. Cate hercegnő a lelkeket egyesével, 7 napon keresztül eresztette el szabadon, hogy vezesse Elrathhoz. Majd a főhős megmérkőzik Michael arkangyallal és csatlakozik eltávozó testvérei közé.

A második térképen Anastasya vagy Sandor lehet a főhős. Az Arctalanok Labirintusában, a főhősnek le kell győznie az Arctalanok különböző frakcióinak képviselőit (köztük Jorgent is). Majd a főhősnek le kell győznie Cate hercegnő, aki Malassa erőit felhasználva Malassa lányát hívja testéül. A Griff gyermekek, akik immár felnőttek, mind összegyűlnek Cate hercegnő holtteste fölött. Miközben Sveltana búcsúbeszédet mond felette.

A végső kampány utolsó szegletében Raelag-ot látjuk arctalanok és árnyelementálok társaságában a labirintus egy eldugott szegletében. Raelag ígéretet tesz, hogy vezeti népét, a Sötét Elfeket.. Raelag a Heroes of Might and Magic V-ban fog szerepelni.

Frakciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékban öt frakció; a Haven (Kastély), az Inferno (Pokol), a Necropolis (Élőholt), a Stronghold (Erőd) és a Sanctuary (Szentély) szerepel.[8]

Fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Heroes VI-ra már 2009 júniusában, a Might & Magic: Clash of Heroes fejlesztői videonaplóiban utaltak, melyekben Le Breton és producer társa, Romain de Waubert Might and Magic Heroes VI logós pólókat viseltek.[9] A PlanetDS.de weblapnak adott interjújukban a producerek további utalásokat tettek a játék létezéséről, de Waubert azt is megjegyezte, hogy: „Akkor rajongója vagyok a Might & Magic-nek, hogy a jövőjét úgy viselem, mint egy második bőrt, nagyon közel a szívemhez”.[10]

Le Breton állítása szerint megfontolták, hogy a Nival Interactive legyen ismét a sorozat fejlesztője, azonban a Ubisoft nem értett egyet a Heroes V csapatának egyik látásmódjával, ráadásul a legtöbb alkalmazottjuk már belefogott egy másik játék, az Allods Online fejlesztésébe. A magyar Black Hole Entertainment-t meggyőzte az Ubisoft-ot, hogy ők tapasztalt, tehetséges és szenvedélyes emberek, úgyhogy a kiadó rájuk bízta a játék elkészítését. Olivier Ledroit újra közreműködik a Ubisoft a játék művészeti kivitelezésében, valamint a közösségi javaslatait is erősen beépítették a játékba egy privát fórumom keresztül.[4]

Ugyan a 2010-es Gamescom került hivatalosan bejelentve, azonban már napokkal korábban számos képernyőkép és egy előzetes videó is kiszivárgott egy japán rajongói oldalra.[11]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Might & Magic Heroes 6 : new release date (angol nyelven). Ubisoft, 2011. április 20. (Hozzáférés: 2011. április 21.)
 2. MovieManiacs DE: Might & Magic Heroes VI teaser trailer gamescom Köln (2011) (angol nyelven). YouTube, 2010. augusztus 23. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 3. ^ a b c Jube: Might & Magic Heroes VI Announced (angol nyelven). Voodoo Extreme, 2010. augusztus 17. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 4. ^ a b c Might & Magic Heroes VI Q & A (angol nyelven). Meodia, 2010. augusztus 17. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 5. Christian Schmidt: Die sanfteste Fortsetzung der Welt (német nyelven). GameStar, 2010. augusztus 17. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 6. ^ a b c Might & Magic Heroes VI Story (angol nyelven). Ubisoft. (Hozzáférés: 2011. április 11.)
 7. Charles Onyett: Gamescom: Might & Magic Heroes VI First Look (angol nyelven). IGN, 2010. augusztus 17. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 8. FACTIONS (angol nyelven). Ubisoft. (Hozzáférés: 2011. április 11.)
 9. Clash of Heroes - Dev Diary 2 (angol nyelven). Ubisoft, 2009. június 4. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 10. Interview with Ubisoft on Might and Magic: Clash of Heroes (angol nyelven). PlanetDS, 2009. augusztus 9. (Hozzáférés: 2011. március 17.)
 11. Obóczki Ádám (Obo): Kiszivárgott a Heroes of Might & Magic VI. PC Guru, 2010. augusztus 17. (Hozzáférés: 2013. április 9.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]