Midnight Commander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Midnight Commander
Midnight Commander egy terminál ablakban fut Ubuntu Linux-on
Midnight Commander egy terminál ablakban fut Ubuntu Linux-on

FejlesztőMiguel de Icaza és a Midnight Commander közösség
Legfrissebb stabil kiadás4.8.31 (stabil verzió, 2024. január 27., http://ftp.midnight-commander.org/mc-4.8.31.tar.xz)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszerUnix-szerű, Windows
Elérhető4.8-as Midnight Commander 45 nyelven elérhető[2]
Állapotaktív
Kategóriafájlkezelő
LicencSzabad szoftver (GPL)
A Midnight Commander weboldala

A GNU Midnight Commander (mc-ként is ismert, mivel ezzel a paranccsal lehet elindítani) egy nyílt forráskódú multi-platformos fájlkezelő, egy Norton Commander klón. Fejlesztését Miguel de Icaza kezdte 1994-ben.[3]

A Midnight Commander GNU General Public License alatt érhető el.

Felépítése[szerkesztés]

A Midnight Commander egy konzol alkalmazás szöveges felhasználói felülettel. A fő felület két panelt tartalmaz, melyek a fájlrendszert mutatják. A fájlok közti navigáció a nyíl billentyűk használatával lehetséges, az insert billentyű fájlok kiválasztására használható, a funkcióbillentyűkkel műveleteket lehet végrehajtani mint pl. átnevezés, szerkesztés vagy fájlmásolás. A Midnight Commander későbbi verziójában beépítették az egér támogatást is. Azon verziók, melyek GPM-képesek vagy X terminál emulátorok (mint pl. GNOME Terminal vagy xterm) támogatják az egér mozgás riportolást. Amikor egy X terminálon belül fut, ezen verziók képesek az ablak nevét frissíteni, melyben a Midnight Commander fut (amennyiben a terminál emulátor ezt engedélyezi).

A Midnight Commander funkciói segítségével meg tudjuk nézni az RPM csomag fájlok tartalmát, dolgozni tudunk a gyakoribb archív formátumokkal, mintha azok csak másik könyvtárak lennének, valamint használhatjuk FTP vagy FISH kliensként is. A Midnight Commander tartalmaz egy mcedit nevű szerkesztőt is, melyet önálló programként is futtathatunk vagy a Midnight Commander-ből az F4 funkcióbillentyű megnyomásával. Az mcedit tartalmaz olyan funkciókat, mint pl. a syntax highlighting sokféle nyelvre makróra, kód részletre, könnyen integrálható külső eszközökkel, van automatikus behúzási képessége, támogatja az egér használatot, a vágólapot, és képes működni ASCII és hex üzemmódban is egyaránt. A felhasználóknak megvan a lehetőségük, hogy az mcedit-et helyettesíthessék a saját kedvenc szerkesztőjükkel (Options Menu>Configuration>[Don't] Use Internal Edit).

Windows Vista-n futó GNU Midnight Commander 4.1.36

A Midnight Commander képes fájlok csoportos átnevezésére is, melyre sok más fájlkezelő nem képes, ezek egyszerre csak egy fájlt tudnak átnevezni. Ez a funkció kényelmes lehet nagy számú fájlok esetén, pl. egy új nevezéktan bevezetésekor. A Midnight Commander továbbá át is tudja mozgatni a fájlokat egy másik könyvtárba, miután átnevezte őket. A felhasználó az eredeti és az eredmény fájlneveket megadhatja joker karakterek használatával is. A reguláris kifejezés használhatók fájlok átnevezésére kényelmes felhasználói felület keretében. Továbbá a felhasználó választhatja "parancssor mintát" vagy "globs-t" (automatikus joker karakter csoportosítás). Mindezen funkciók elérhetők File > Rename/Move menüből, majd az F1 megnyomásával egy rövid áttekintést kaphatunk a lehetséges opciókról, beleértve a joker karakter használatára vonatkozó példákat is.

A Midnight Commander sokoldalú szöveges interfészekre épül, pl. az Ncurses vagy S-Lang, melyek lehetővé teszik, hogy normál konzolon, X Window terminálon, SSH kapcsolaton, RS-232 interfészen (beágyazott rendszerek esetén) továbbá mindenfajta távoli shellen keresztül is futni tudjon.

Unicode támogatás[szerkesztés]

Az Unicode tekintetében az UTF-8 locale-ok natív támogatását 2009-ben adták hozzá a Midnight Commander fejlesztői verziójához. A 4.7.0-es verziótól kezdve van Unicode támogatása az mc-nek.[4]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Yury V. Zaytsev: [mc Midnight Commander 4.8.31 released], 2024. január 27. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  2. LINGUAS. http://www.midnight-commander.org, 2011. szeptember 1. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
  3. http://www.softpanorama.org/OFM/Paradigm/Ch04/mc.shtml
  4. http://www.linux-magazin.de/NEWS/Wiederbelebt-Midnight-Commander-4.7

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Midnight Commander című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.