Michael Reed Barratt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Reed Barratt
Michael Reed Barratt.jpg
Született
1959. április 16. (55 éves)
Foglalkozása űrhajós
Michael R. Barratt

Michael Reed Barratt Dr. (Vancouver, Washington, 1959. április 16.–) amerikai orvos űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orvosi tanulmányok befejezését követően 1989-től Chicagoban a Veterán Kórházban tevékenykedett. 1991-ben mesterképzésen Repülésügyi Orvostudományból vizsgázott. 1995-től 1998-ig a NASA Houstoni központjában a Nemzetközi Űrállomás Orvosi műveleteinek vezetője. Rendszeres tanácsadó a nemzetközi partnereknél.

2000. július 26-tól részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait. Kettő űrszolgálata alatt összesen 211 napot, 11 órát és 46 percet töltött a világűrben.

A NASA houstoni központjában a humán kutatási programot vezeti. A program útmutatókat szolgáltat az alkalmazott kutatás irányába. Az egyik legjelentősebb egészségügyi és teljesítmény kockázatok szolgáltatásával foglalkozik az emberes űrrepülés szolgálatára.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szojuz TMA–14 fedélzeti mérnöke. Orvos kutatási, kísérleti tevékenységek mellet aktívan részt vett az ISS űrállomás általános munkáiban. Űrhajók- teherűrhajók fogadása, az előírt feladatok végzése. Kettő űrszolgálata alatt összesen 198 napot, 16 órát és 42 percet töltött a világűrben.
  • STS–133 a Discovery űrrepülőgép utolsó járatának, 39. repülésének küldetésfelelőse. Feladatuk a Leonardo Pressurized Multipurpose Module (PMM), az ExPRESS Logistics Carrier 4 (ELC4) és a Robonaut2 szállítása volt a Nemzetközi Űrállomásra. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Második űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 19 órát és 04 percet (307 óra) töltött a világűrben. 8 536 190 kilométert (5 304 140 mérföldet) repült, 202 alkalommal kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–13 fedélzeti mérnök/ISS parancsnok

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]