Michael Reed Barratt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Reed Barratt
Michael Reed Barratt.jpg
Született
1959. április 16. (55 éves)
Foglalkozása űrhajós
Iskolái University of Washington
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Reed Barratt témájú médiaállományokat.
Michael R. Barratt

Michael Reed Barratt Dr. (Vancouver, Washington, 1959. április 16.–) amerikai orvos űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orvosi tanulmányok befejezését követően 1989-től Chicagoban a Veterán Kórházban tevékenykedett. 1991-ben mesterképzésen Repülésügyi Orvostudományból vizsgázott. 1995-től 1998-ig a NASA Houstoni központjában a Nemzetközi Űrállomás Orvosi műveleteinek vezetője. Rendszeres tanácsadó a nemzetközi partnereknél.

2000. július 26-tól részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait. Kettő űrszolgálata alatt összesen 211 napot, 11 órát és 46 percet töltött a világűrben.

A NASA houstoni központjában a humán kutatási programot vezeti. A program útmutatókat szolgáltat az alkalmazott kutatás irányába. Az egyik legjelentősebb egészségügyi és teljesítmény kockázatok szolgáltatásával foglalkozik az emberes űrrepülés szolgálatára.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Szojuz TMA–14 fedélzeti mérnöke. Orvos kutatási, kísérleti tevékenységek mellet aktívan részt vett az ISS űrállomás általános munkáiban. Űrhajók- teherűrhajók fogadása, az előírt feladatok végzése. Kettő űrszolgálata alatt összesen 198 napot, 16 órát és 42 percet töltött a világűrben.
  • STS–133 a Discovery űrrepülőgép utolsó járatának, 39. repülésének küldetésfelelőse. Feladatuk a Leonardo Pressurized Multipurpose Module (PMM), az ExPRESS Logistics Carrier 4 (ELC4) és a Robonaut2 szállítása volt a Nemzetközi Űrállomásra. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Második űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 19 órát és 04 percet (307 óra) töltött a világűrben. 8 536 190 kilométert (5 304 140 mérföldet) repült, 202 alkalommal kerülte meg a Földet.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–13 fedélzeti mérnök/ISS parancsnok

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésbe részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]