Michael Lewis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Lewis
Michael Lewis 2009.jpg
Születési neve Michael Lewis
Született 1960. október 15. (54 éves)
New Orleans, Louisiana
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása író, újságíró
Iskolái London School of Economics
Princetoni Egyetem

Michael Lewis weboldala

Michael Lewis (New Orleans, 1960. október 15.) amerikai pénzügyi újságíró, író, több sikerkönyv szerzője. Brókerként kezdte pályafutását a Salomon Brothers befektetési banknál, majd távozását követően megírta első bestsellerré vált könyvét, az önéletrajzi elemeket tartalmazó Brókerpókert (Liar’s Poker, 1989), melyben a bennfentesek szemével mutatja be a befektetési bankok világát. Lewis 2014-ig 15 könyvet írt, a gazdasági, üzleti témájú írásaiban valós szereplők szemszögéből, olykor ironikus hangnemben mutatja be napjaink gazdasági válságának hátterét.

A tőzsde és a gazdaság mellett kedvelt témája a baseball: Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game című könyve alapján készült a Pénzcsináló (2011) című film, melynek főszereplője Brad Pitt. A hírek szerint A nagy dobás filmváltozata is készül, Brad Pitt filmprodukciós cége és a Paramount vásárolta meg a jogokat. [1],[2] 2011 őszén jelentették be, hogy a Warner Bros. számára a Liar's Poker (Brókerpóker) c. könyve forgatókönyvén dolgozik.[3] Lewis pénzügyi újságíróként is aktív, jelenleg többek között a Vanity Fair magazin szerkesztője, szerzője, a Bloomberg view szerzője.[4]

Pályafutása kezdete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lewis New Orleans-ban született, apja vállalati jogász, anyja közösségi aktista. A Princeton Egyetemen szerzett BA fokozatot művészettörténetből 1982-ben és az Ivy Club tagja volt. New York-ban Daniel Wildenstein műkereskedőnél dolgozott, majd a London School of Economics-on szerzett közgazdasági (MSc) diplomát 1985-ben. A Salomon Brothers New York-i képzési programjában vett részt, majd a befektetési bank londoni irodájában kezdett dolgozni kötvénykereskedőként. Néhány év után (kiábrándulva és anyagilag megerősödve) távozott, megírta a Wall Street és befektetési bankok világát leleplező sikerkönyvét, a Brókerpókert, s pénzügyi újságíró, szakíró és regényíró lett. Dolgozott a The New York Times-nak, a Bloomberg-nek, gyakori szerzője a The New Republic -nak, vendégelőadója a Berkeley Egyetemnek. 2009-ben csatlakozott a Vanity Fair-hez, melynek szerkesztője.

Könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lewis 1989 és 2014 között 15 könyvet írt, ezek közül több magyarul is megjelent. Pénzügyi, gazdasági témájú toplistás könyvei között a Brókerpóker (Liar's Poker) volt az első, mely több mint húsz éve a sikerlisták szereplője, egyfajta bevezető a Wall Street kultúrájába. A nagy dobás (The Big Short) a hitelpiaci válságot, s az azt előzetesen felismerő, abból profitáló szereplők történetét tárja az olvasók elé, míg Lewis legújabb könyve az Összeomlás (Boomerang: Travels in the New Third World) az európai gazdasági válság hátterét elemzi, több országban (Izland, Görögország, Írország, Németország) készített interjúk és helyszíni tapasztalatok alapján. Népszerűek a baseball világában játszódó munkái is: a The Blind Side: Evolution of a Game alapján készült A szív bajnokai című film Sandra Bullock főszereplésével. A Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game az alapja a Pénzcsináló (2011) című filmnek, melynek főszerepét, az Oakland A csapat menedzserét Brad Pitt alakítja. A filmet több kategóriában Oscar-díjra és Golden Globe díjra is jelölték. [5]

Magyarul megjelent könyvei:

További könyvei:

Idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

„Csaknem pontosan emlékszem, hogy éreztem magam és mit láttam a Salomon Brothersnél eltöltött első napomon. Reggel hétre kellett volna mennem, de korán keltem, hogy előtte még tegyek egy kört a Wall Streeten. - Gondterhelt, öltönyös férfiak serege zúdult elő a Lexington Avenue-i metrómegállóból, és szétrajzott a töredezett járdákon. Gazdag ember létükre nem látszottak túlzottan boldognak. Komolynak tűntek, legalábbis ahhoz képest, amilyennek én éreztem magam. Úgy éreztem, mintha nem is dolgozni indulnék, hanem felmarkolni valami lottónyereményt." [6]

Kritikák, vélemények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Brókerpókerről: „Michael Lewis könyve egyszerre tanulságos és roppant szórakoztató. Rengeteg anekdotával ad betekintést a brókerek kissé misztikus világába, egyben feldolgozza a nyolcvanas évek amerikai befektetési banki aranykorának történetét is. (…) A könyvből számos híres, illetve hírhedt személyt ismerünk meg vagy hallhatunk róla anekdotákat: szerepel többek között John Meriwether, a Salomon híres kötvénykereskedője, Michael Milken, a bóvlikötvények királya, Jon Gutfreund, a Salomon elnöke és Lew Ranieri, a jelzálogkötvény-osztály vezetője.” [7]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Lewis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. David Corbin : [http:// http://collider.com/brad-pitt-the-big-short-michael-lewis/34216/ Brad Pitt Get Serious About THE BIG SHORT], 2010. június 24. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
  2. Geoff Riley: [http:// http://collider.com/brad-pitt-the-big-short-michael-lewis/34216/ Brad Pitt and the Big Short], 2011. január 31. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
  3. Andy Lewis, Matthew Belloni : [http:// http://www.hollywoodreporter.com/news/moneyball-author-michael-lewis-script-240026 'Moneyball' Author Michael Lewis to Script 'Liar's Poker' for Warner Bros.], 2011. szeptember 26. (Hozzáférés: 2012. március 5.)
  4. http://www.bloomberg.com/view/bios/michael-lewis
  5. http://www.imdb.com/title/tt1210166/
  6. Részlet a Brókerpóker című könyvből
  7. Michael Lewis: Brókerpóker. netfolio.hu, 2009. május 19. (Hozzáférés: 2011. december 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Lewis témájú médiaállományokat.