Mezoterápia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mezoterápia során ún. mikroinjekció segítségével juttatnak be a különféle anyagokat a bőr alá.

A mezoterápia görög eredetű szó, a mesos (közép) és a therapia (törődni) szavak felhasználásával alkotta a francia sajtó az 1950-es évék végén. Az eljárást Michel Piston, egy francia orvos dolgozta ki 1952-ben. Alkalmazói a módszer előnyének tekintik, hogy sebészeti, invazív beavatkozás nélkül képesek eredményt elérni. A mezoterápia elméleti háttere szerint a gyógyászat és a kozmetika hatóanyagaivitaminok, homeopatikus és gyógyfüvekből készült koktélok – akkor fejtik ki a hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek maximális koncentrációban, ahol el szeretnék érni a várt eredményt.

A módszer több évtizedes múltra tekint vissza Franciaországban, az USA-ban az utóbbi évtizedben kezdett elterjedni. Az egyedi eljárás lényege, hogy többszörös mikroinjekciózással juttatják a hatóanyagokat a bőr felszíne alá. Vékony tű segítségével a bőr felső rétegébe juttatják az egyénre szabott „koktélt”. Alkalmazói szerint a mezoterápia hidratálja és regenerálja a bőrt, valamint az is gyakran hangoztatott állításuk, hogy a felhasznált anyagokat a szervezet képes teljesen lebontani. A hirdetésekben az egyik leghatásosabb kezelésnek mondják a cellulit eltüntetésére és mérséklésére.

Alkalmazások[szerkesztés]

  • cellulit kezelés
  • zsírlebontás
  • striák (terhességi csíkok) kezelése
  • hajhullás

Arc, nyak, dekoltázs, kézfej bőrének:

  • regenerálása
  • öregedésgátlása
  • bőrfiatalítása
  • feszesítése

Felhasznált anyagok[szerkesztés]

A mezoterápia során ún. koktélt juttatnak a bőr alá. A következő anyagokat gyakran használják a mezoterápia során:

Kritikája[szerkesztés]

Bár a mezoterápiát több mint ötven éve alkalmazzák Európában, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban, a hagyományos orvoslás hívei nincsen meggyőződve a mezoterápia hatékonyságáról és biztonságosságáról: azzal érvelnek, hogy a tudományos vizsgálatok hiánya veszélyes mellékhatások lehetőségét rejti magában. Rod Rohrich szerint „nincs adat, nincs tudományos bizonyíték, és nincs információ, amely szerint a mezoterápia működik.” Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága közleményt adott ki, amelyben nem támogatják a mezoterápiát, mert „nem ismeretes a működési mechanizmusa, nincs bizonyított hatékonysága, és nincs adat a használt anyagok biztonságosságáról”.

Az Amerikai Dermatológus Sebészek Társasága arról tájékoztatta tagjait 2005 februárjában, hogy "további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a technikát támogatni tudjuk".

Számos bőrgyógyászt és plasztikai sebészt aggaszt a mezoterápia növekvő népszerűsége. A kezelés (mint a legtöbb alternatív gyógyászati módszer) nincs szigorú certifikációkhoz kötve, ezért gyakorlatilag bárki végezheti, ami további veszélyeket rejt magában.

A tű nélküli mezoterápia alapja az orvosi tanúsítvánnyal rendelkező elektroporációs gép. Az elektroporáció segítségével különböző anyagok juttathatók a sejtbe elektromos áram felhasználásával anélkül, hogy mechanikailag megsértenék a sejtmembránt. A módszert eredetileg sejtek genetikai manipulációjára dolgozták ki és a DNS bejuttatására használták, melyért 2007-ben Oliver Smithies megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.[1]

Technológia[szerkesztés]

A tű nélküli mezoterápia egy új fajta kezelés, amely az aktív bőrfiatalító hatóanyagokat – más néven koktélt – a bőr mélyebb rétegébe és zsírsejtekbe juttatja be. Ez a kezelési forma a kozmetikai készítmény hatóanyagainak 90%-át a kiválasztott területbe juttatja (az általános krémek használatakor ez csak 3-5%) tű használata nélkül. Egy kezelés 30-40 percig tart. A kezelések nagyobb felületen is hatásosak, tű és fájdalom nélkül.

A ránctalanításra alkalmazott eljárás elősegíti a kollagén és elasztin képződést, hidratálja és tonizálja a bőrt (szem és száj körül, homlok, arc, nyak és dekoltázs). A bőr alá juttatott koktél nemcsak táplálja a bőrt, de méregtelenít, nyugtató és regeneráló hatása van. Serkenti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő.

Alkalmazási területek[szerkesztés]

  • Arc, dekoltázs, kéz, toka, kar, nyak, comb külső és belső része, boka, has felső és alsó részének feszesítése, bőrfiatalítása, bőr öregedésének késleltetése.
  • Lokális zsírpárnák fogyasztása
  • Seborreás bőrök kezelése
  • Cellulit (narancsbőr) kezelés
  • Mell kezelése, feszesítése
  • Hajhullás kezelése

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Nobel Alapítvány hivatalos honlapja (angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. június 21.)