Mexikói út

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mexikói út
a Mexikói út az 50. és 52. szám között
a Mexikói út az 50. és 52. szám között
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest, XIV. kerület
VárosrészTörökőr, Herminamező
NévadóMexikó
Földrajzi adatok
Hossza3,2 km
Elhelyezkedése
Mexikói út (Budapest)
Mexikói út
Mexikói út
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 45″, k. h. 19° 06′ 02″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 45″, k. h. 19° 06′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Mexikói út témájú médiaállományokat.

A Mexikói út egy irányonként egy sávos mellékút Budapest XIV. kerületében. Nyomvonala végig a Budapest–Cegléd–Szolnok-vasútvonalat követi (a külső oldalán) a Kerepesi úti kezdetétől a Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatti végpontjáig (Szőnyi út), ahol a kisföldalatti, a 3-as és a 69-es villamos, valamint néhány buszjárat végállomása is található.

Története[szerkesztés]

Utcanévbokor koncepció alapján kaphatta nevét, ami alapján több utcát is hasonlóképp neveztek el a környezetében, mint például az 1939-1948 között magasvezetésűre átépített vasút belső oldalán futó Francia utat, vagy a szintén párhuzamos, de már a Herminamező belsejében haladó Amerikai utat.

Kialakulásáról nem áll rendelkezésre adat, de a Magyarország második katonai felmérésekor készült térképen már felismerhető a nyomvonala.[1]

Számos nagy forgalmú utat keresztez, név szerint a Kerepesi úti kezdetétől nézve a Mogyoródi utat, az Egressy utat és Thököly utat. Utóbbi kereszteződésben van a Zugló vasútállomás nevű forgalmas tömegközlekedési csomópont. Végpontja a Kacsóh Pongrác úti felüljáró mellett futó Szőnyi út.

A Mexikói útnak csak az egyik oldalán állnak házak, mivel a másik oldalán zajlik a vasúti forgalom, így házait a Kerepesi úttól kiindulva sorban számozták.

Híres lakói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyarország második katonai felmérése. Mapire. [2015. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 23.)
  2. Budapesti Távbeszélőnévsor 1950. december (Budapest), 385. o. (1950) 

Források[szerkesztés]