Metám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metám
IUPAC-név Metilkarbamoditiosav
Más nevek N-metil-ditiokarbamidsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 918-05-8, 144-54-7
PubChem 3001858
ChemSpider 2273120
EINECS-szám 205-632-2
SMILES
CNC(=S)S
InChI
1S/C2H5NS2/c1-3-2(4)5/h1H3,(H2,3,4,5)
InChIKey HYVVJDQGXFXBRZ-UHFFFAOYSA-N
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C2H5NS2
Moláris tömeg 107,20 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A metám a mezőgazdaságban használt általános talajfertőtlenítő szer. Gombaölő, rovar- és gyomirtó, továbbá fonálférgek ellen hatásos. Ammónium-, nátrium- és káliumsó formájában is forgalomba kerül. Dohány, zöldség (burgonya, sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér) és dísznövénykultúrák talajának fertőtlenítésére alkalmas.

Az EU-beli engedélyezése sok vitát váltott ki.[1] Az 1107/2009/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet[2] 83. cikke hatályon kívül helyezte az engedélyezett növényvédő szerek addigi listáját.

Az új növényvédőszer-listát az 540/2011/EU bizottsági végrehajtási rendelet[3] tartalmazza, amely szintén felvette a metámot az engedélyezett szerek közé, miután a forgalmazó cég dokumentálta a szer veszélytelenségét. Ezután a Bizottság a korábbiakhoz képest korlátozott felhasználást engedélyezett, ami 2012. július 1-jén lépett életbe, és 2022. június 30-ig érvényes.[4]

Alkalmazás[szerkesztés]

Talajba injektálható, vagy csepegtető öntözéssel juttatható ki. Az előbbi esetben a kijuttatás után azonnal be kell forgatni a talajba, utóbbi esetben gázzáró műanyag fóliát kell használni. A hatáshoz nedvesség szükséges.

Üvegházban csak a csepegtető öntözés alkalmazható. Szabad földön a minimális alkalmazási arány 153 kg/ha kell legyen. Ugyanazon a területen háromévenként csak egyszer szabad használni, különben a talaj lebontó mikroorganizmusai hozzászoknak, túl gyorsan bontják el, emiatt a szer veszít a hatásosságából.

A behatási idő erősen függ a hőmérséklettől: 15 °C felett 4–7 nap, 5 °C alatt kb. 21 nap. Ezután a talajt legalább három hétig szellőztetni kell, majd a vegyszermentességről saláta vagy zsázsa próbaültetésével meggyőződni. Csak ezután szabad a talajba palántázni vagy vetni.

A vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. A biztonsági távolság legalább 200 m.

Hatásmód[szerkesztés]

A metám az alkalmazás során metil-izotiocianátra(en) (MITC) bomlik, melyet könnygázként is használnak. Ez a metám hatóanyaga:

A MITC tovább bomlik:

A bomláskor kis mennyiségben szén-diszulfid és metil-amin is keletkezik:

A szén-diszulfid karbonil-szulfidon keresztül szén-dioxiddá oxidálódik elemi kén kiválása közben.

Emberi/állati szervezetben a MITC a glutation transzferáz(en) enzim hatására N-acetil-S-(metilkarbamotioil)-l-cisztein-né[5] alakul, és a vizelettel választódik ki.

Készítmények[szerkesztés]

  • IPAM 40 (metám-ammónium)
  • Nemasol 510 (metám-nátrium)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]