Mesterházy Ákos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mesterházy Ákos
Született1945. január 14. (79 éves)
Deutsch Krone
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaagrármérnök,
növénynemesítő,
egyetemi oktató,
akadémikus
KitüntetéseiSzéchenyi-díj (2021)

SablonWikidataSegítség

Mesterházy Ákos (Deutsch Krone, Németország, (ma: Wałcz, Lengyelország), 1945. január 14. –) Széchenyi-díjas magyar agrármérnök, növénynemesítő, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a búzanemesítés, a növényi rezisztencia (ellenállás) és az élelmiszer-biztonság. 2005-től a Gabonakutató Kft. (előtte Gabonatermesztési Kutatóintézet) tudományos igazgatóhelyettese.

Életpályája[szerkesztés]

1962-ben kezdte megy egyetemi tanulmányait a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen (2000-től Pannon Egyetem Georgikon Kar), ahol 1967-ben szerzett diplomát. Ezt követően A Német Demokratikus Köztársaságban, majd 1969-től az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében dolgozott. 1971-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. 1972-ben került át a szegedi Gabonatermesztési Kutatóintézetbe. Itt a kutatóintézeti ranglétrát végigjárva 1993-ban tudományos tanácsadóvá nevezték ki. 2005-ben az időben céggé alakult intézet biotechnológiai és rezisztenciakutatási főosztály vezetésével bízták meg, valamint tudományos igazgatóhelyettesként is kezdett dolgozni. Itt a búza és kukoricarezisztencia, valamint az analitikai labor került irányítása alá. Kutatóintézeti munkája mellett a Szegedi Tudományegyetemen és a Szent István Egyetemen kezdett el oktatni, többek között a rezisztencianemesítés alapjai című kurzust. Utóbbi egyetem doktori iskolájának törzstagja is lett. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1981-ben védte meg a mezőgazdasági tudományok kandidátusi, 1989-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Növényvédelmi Bizottságának, a Növénynemesítési Bizottságnak és a Mikrobiológiai Bizottságnak lett tagja. Később a Doktori Tanácsba is bekerült. 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2013-ban rendes tagjává választotta. Akadémiai tevékenysége mellett számos magyar és nemzetközi tudományos szervezetben is aktívvá vált, így a Magyar Növénynemesítők Egyesületében, illetve az Amerikai és a Német Pitopatológiai Társaságban. A Cereal Research Communications, a Czech Journal of Genetics és a Plant Breeding című folyóiratok szerkesztőbizottságába is bekerült. Több mint négyszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

  • Fusarium diseases of wheat and triticale in South East Hungary (1974)
  • Reaction of winter wheat varieties to four Fusarium species (1977)
  • Comparative analysis of artificial inoculation methods with Fusarium spp. on winter wheat varieties (1978)
  • Breeding wheat for resistance to Fusarium graminearum and F. culmorum (1983)
  • A laboratory method to predict pathogenicity of Fusarium graminearum in field and resistance to scab (1984)
  • Selection of head blight resistant wheat through improved seedling resistance (1987)
  • Progress in breeding of wheat and corn not susceptible to infection by Fusaria (1989)
  • Assessing non-specificity of resistance in wheat to head blight caused by inoculation with European strains of Fusarium culmorum, F. graminearum and F. nivale, using a multiplicative model for interaction (társszerző, 1995)
  • Types and components of resistance against Fusarium head blight of wheat (1995)
  • Early telarche symptoms in children and their relations to zearalenon contamination in foodstuffs (társszerző, 1997)
  • Nature of wheat resistance to Fusarium head blight and the role of deoxynivalenol for breeding (társszerző, 1999)
  • Effect of mycotoxins on human immune functions in vitro (társszerző, 2001)
  • Role of deoxynivalenol in aggressiveness of Fusarium graminearum and F-culmorum and in resistance to Fusarium head bligh (társszerző, 2002)
  • Identification of QTLs for resistance to Fusarium head blight, DON accumulation and associated traits in the winter wheat variety Arina (társszerző, 2007)
  • Detection and characterization of twenty-eight isomers of fumonisin B, (FB1) mycotoxin in a solid rice culture infected with Fusarium verticillioides by reversed-phase high-performance liquid chromatography/electrospray ionization time-of-flight and ion trap mass spectrometry (társszerző, 2010)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Március 15. - A Széchenyi-díjasok névsora (magyar nyelven). Infostart.hu. (Hozzáférés: 2021. március 15.)