Alsórendű pókok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mesothelae szócikkből átirányítva)
Alsórendű pókok
Ryuthela tanikawai nősténye
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Alsórendű pókok (Mesothelae)
Pocock, 1892
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Alsórendű pókok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Alsórendű pókok témájú kategóriát.

Az alsórendű pókok (Mesothelae) a pókok (Araneae) rendjének egyik alrendje, amely a kihalt Arthrolycosidae és Arthromygalidae, továbbá a mai napig létező Liphistiidae családokat foglalja magában. Korábban egy Heptathelidae nevű negyedik családot is elkülönítettek, de az ide tartozó fajokat ma már a Liphistiidae családon belül a Heptathelinae alcsaládhoz sorolják.

Anatómia[szerkesztés]

Az alsórendű pókok közé tartozó fajokat a proszóma hasi oldalán lévő kicsiny, keskeny szternum alapján kategorizálják. Jellemző jegyeiknek köszönhetően könnyen azonosíthatóak: a tergum lemezeiről a háti oldalon és a szövőmirigyek majdnem teljesen középső helyzetű elhelyezkedéséről az opisztoszóma hasi részén. A többi póktól eltérően nem rendelkeznek méregmiriggyel. Minden alsórendű pók négy pár szövőmirigyegységgel rendelkezik. A négytüdős pókokhoz hasonlóan két pár redős tüdővel rendelkeznek.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A párzás előtt a hím az ember számára nem hallható hangot ad ki, hogy a nőstényt magához csalja.

Elterjedésük[szerkesztés]

A Liphistiidae pókok Mianmaron, Thaiföldön, Szumátrán honosak. A Heptathelidaek Vietnám, Japán és Kína északi tartományaiban fellelhetőek.

A köztudatban[szerkesztés]

A BBC dokumentumfilmében, a Walking with Monstersban (2005) egy karbon időszaki alsórendű pókfajt mutattak be, amely akkora volt, mint a mai ember feje és macskaméretű hüllőkre vadászott. Akárcsak a modern madárpókok, szintén üregekben élt. A valóságban ekkora pók sosem létezett, de a sorozat készítői a rákokhoz közelebb álló Eurypterid (szintén téves megnevezéssel tengeri skorpió) Megarachnékat tévesen pókként mutatták be.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mesothelae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelven[szerkesztés]

Egyetemi jegyzetek: