Meryem Uzerli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meryem Uzerli
Életrajzi adatok
Születési név Meriem Sahra Userli
Művésznév Meryem Uzerli
Született 1983augusztus 12. (31 éves)
Kassel, NSZK
Élettárs Can Ates 2012-2013.
Pályafutása
Aktív évek napjainkig
Híres szerepei Hürrem
(Szulejmán)[1]
Díjai
További díjak 39. Arany Pillangó Díjkiosztó[2]
A legjobb színésznő kategóriában, 2012
Hürrem (Szulejmán)

Meryem Uzerli weboldala
Meryem Uzerli az IMDb-n
PORT.hu-adatlap

Meryem Uzerli (Kassel, NSZK, 1983. augusztus 12. –) Arany Pillangó-díjas (2012) német születésű török színésznő.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meryem Uzerli egy Nyugat-németországi városban, Kasselben látta meg a napvilágot 1983. augusztus 12-én. Édesapja Hüseyin török, édesanyja Ursula német származású. Mivel ő Németországban született, és ott is nőtt fel, ízig-vérig németnek vallja magát. Három idősebb testvére van: Egy nővére Canan, aki édes testvére, és két bátyja édesanyja előző házasságából. Anyukája után ő is a színészetet választotta, és a hamburgi Shauspiel Studio Frese'de egyetemen tanult mindössze 17 éves korától.Több kisebb német produkcióban is feltűnt. Ám ami egycsapásra nagy sztárrá tette, az az, hogy ő alakította Hürrem szultánát, a Muhtesem Yüzil (Csodálatos század) című török sorozatban. A szériát, amiből összesen négy évad készült, az RTL Klub kereskedelmi csatorna is megvette, 2013-ban Szulejmán címmel. A 103. résztől Vahide Perçin vette át a szerepét, mert Meryem a harmadik évad végén hirtelen távozott a sorozatból.

2014 októberében jelentette be, hogy visszatér Törökországba egy újabb színészi projekt miatt.

2012-ben és 2013-ban az Elidor reklámarca lett. Saját márkájú szempillaspirállal is rendelkezik.

Díjai
év esemény díj szerep
2013 4. Antalya Television Díj legjobb színésznő Szulejmán
2013 20. İtü Emös Başarı Ödülleri legjobb színésznő Szulejmán
2012 Magazin Újságíró Szövetség legjobb női főszereplő Szulejmán
2012 Magazinci.com Honor Díj legjobb női főszereplő Szulejmán
2012 39. Arany Pillangó Díjkiosztó A legjobb színésznő[2] Szulejmán
2011 24. International Consumer Summit Díj legjobb női főszereplő Szulejmán

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meryem Uzerlit Szulejmánbeli kolléganője Nebahat Çehre mutatta be Can Atesnek 2012-ben. A jól ismert milliomos török üzletemberrel viharos 9 hónap után szakítottak, mert a férfi megcsalta Meryemet. 2013-ban a színésznő váratlanul hagyta ott a sorozat forgatásait, s utólag derült ki, hogy bornout (KIÉGÉS) szindróma miatt. A Szulejmán főszereplőnője szülőhazájában Németországban egy berlini klinikán, név szerint Potsdamer Platzon kezeltette magát fél éven keresztül. Itt Can még a kapcsolatuk alatt 3-szor látogatta meg. A férfi az utolsó alkalommal megjegyezte, hogy teltebbek lettek a mellei. A színésznő nem tulajdonított neki nagy ügyet, ám a férfi unszolására elvégeztetett egy terhességi tesztet. Akkor derült ki, hogy Meryem állapotos. Can abortuszra akarta küldeni párját, aki ezen megnyilvánulása miatt kiábrándult belőle. Meryem szakított Cannal aki nem kér az apaságból, melyet azzal indokolt, hogy már van egy fia. A színésznő mindezek ellenére eldöntötte, hogy egyedül is vállalja a babát. A félig német szépség utóbb tette közzé, hogy vízben szeretné világra hozni gyermekét. A szülés előtt pár héttel azonban váratlan esemény történt. Can felhívta, hogy jelen szeretne lenni gyermeke megszületésénél, és biztosította Meryemet arról, hogy az ajtaja mindig nyitva áll előttük. Ám, mint utóbb kiderült, ebből nem lett semmi.

Lánya, Lara Uzerli 2014. február 10-én született, Meryem legnagyobb örömére teljesen egészségesen, és úgy tudni természetes úton. A kicsi édesanyja családnevét (Uzerli) kapta, amivel a színésznő volt párjának is tudtára adta, hogy egyedülálló anyaként is képes lesz helytállni. Azonban, erre nem lesz szükség, mert Meryem és volt párja néhány hónappal Lara születése után kibékült. Azóta baráti kapcsolatot ápolnak lányuk érdekében. Az újdonsült anyuka minden idejét gyermekének szenteli, és eldöntötte, hogy hazájában Németországban neveli fel a kis Larát. Megnyilvánulásaiból kiderül, hogy boldogabb mint valaha, kislánya születésével teljes lett az élete[3].

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sorozatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Meryem Uzerli: The Magnificent Hürrem Sultan. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  2. ^ a b Hürriyet Daily News (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  3. Fotó Meryem Uzerli kislányáról!