Menai-szoros hídja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menai-szoros hídja
Menai Suspension Bridge Dec 09.JPG
Elhelyezkedése Anglesey szigete (Porthaethwy), Bangor, Észak-Wales
Áthidalt akadály Menai-szoros
Szerkezettípus függőhíd
Legnagyobb támaszköz 177 m
Nyílások száma 8
Teljes hosszúság 521 m
Szélesség 12 m
Tervező Thomas Telford
Elhelyezkedése
Menai-szoros hídja (Wales)
Menai-szoros hídja
Menai-szoros hídja
Pozíció Wales térképén
é. sz. 53° 13′ 12″, ny. h. 4° 09′ 47″Koordináták: é. sz. 53° 13′ 12″, ny. h. 4° 09′ 47″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Menai-szoros hídja témájú médiaállományokat.

A Menai-szoros hídja Anglesey szigetét köti össze a walesi szárazfölddel. Thomas Telford tervezte, és a világ első modern függőhídjai közé tartozik.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1826 előtt csak komphajóval lehetett átkelni a szigetről a szárazföldre, illetve gyalogosan apály idején, ami nem volt veszélytelen dolog. Mivel az 1800-ban létrejött brit-ír egyesülési szerződés nyomán megnőtt az Írország felé irányuló forgalom, döntés született a híd létrehozásáról.

Thomas Telfordot bízták meg a Londont Holyheaddel összekötő út felújításával. A nagyszabású tervben központi helyet kapott a Menai-szoros áthidalása. Olyan hídra volt szükség, amely alatt a Brit Királyi Haditengerészet akár 30 m hajómagasságot elérő hajói is áthaladhatnak dagálykor. A munkálatok 1826-ban kezdődtek. Kivételnek számított, hogy a híd építésekor tilos volt felállítani a szokásos állványzatot. A szorost haditengerészeti közlekedésre használták. A hadügy előírásai alapján az akkor használt árbocosoknak átjutást kellett biztosítani a szoroson. Először megépítették a tengerszoros két partján a belül üreges, homokkőből készült hídfő oszlopokat, amelyekben keresztirányú falakat alakítottak ki. A 16 óriási vaskábelt (minden egyes kábel 935 vasrúdból készült) lenolajban pácolták rozsdamentesítés miatt. A hidat, amely Anglesey szigetén Porthaethwyt köti össze Bangor külvárosával, 1826. január 30-án adták át ünnepélyesen a forgalomnak. A London-Holyhead utat 36 óráról 27 órára sikerült lecsökkenteni.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Menai suspension bridge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Menai-szoros hídja témájú médiaállományokat.