Men in Black – Sötét zsaruk 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Men in Black – Sötét zsaruk II. szócikkből átirányítva)
Sötét zsaruk 2.
(Men in Black 2.)
2002-es amerikai film

RendezőBarry Sonnenfeld
ProducerSteven Spielberg
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes
Vezető producerSteven Spielberg
AlapműThe Men in Black
Műfaj
ForgatókönyvíróKépregény:
Lowell Cunningham
Forgatókönyv:
Robert Gordon
FőszerepbenTommy Lee Jones
Will Smith
Lara Flynn Boyle
Johnny Knoxville
Rip Torn
Rosario Dawson
Tony Shalhoub
Patrick Warburton
ZeneDanny Elfman
OperatőrGreg Gardiner
VágóRick Pearson
JelmeztervezőMary E. Vogt
DíszlettervezőCheryl Carasik
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő89 perc
Költségvetés140 millió amerikai dollár (becsült)
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2002. július 3.
Magyarország 2002. július 18.
Korhatár12 II. kategória (F/7125/J)
Bevétel
  • 445 135 288 $ (világszerte)
  • 193 735 288 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőMen in Black – Sötét zsaruk
KövetkezőMen in Black – Sötét zsaruk 3.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sötét zsaruk 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Men in Black – Sötét zsaruk 2. (eredeti cím: Men in Black 2.) 2002-ben bemutatott amerikai akcióvígjáték, Barry Sonnenfeld rendezésében. A főszerepet ismét Will Smith és Tommy Lee Jones játssza.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2002. július 3-án, Magyarországon július 18-án volt a premierje.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1970-es években a zarthaiak megkérték a feketeruhásokat, hogy rejtsék el legértékesebb kincsüket, a „Zartha fényét” a gonosz Serleena elől. Ám a feketeruhások tudták, hogy ezzel a Földet veszélybe sodornák, ezért a zarthaiak elrejtették a fényt egy másik bolygón. Serleena 2002-ben visszatér a Földre, ahol egy újságban meglátott nő alakját felvéve indul el megkeresni a fényt, és közben minden útjába álló bolygót elpusztít.

J ügynök a New York-i Men in Black (MIB), az idegenek tevékenységét ellenőrző ügynökségnél töltött öt év alatt a legfőbb ügynökké lépett elő.

Hirtelen felbukkan Serleena, egy gonosz kylotikus szörnyeteg, aki egy fehérneműmodell alakját vette fel. A „Zartha Fényét” keresi, amelyet a zarthaiak 25 évvel korábban hoztak a Földre, hogy elrejtsék. A Men in Black azonban nem tarthatta meg azt a Föld semlegességének fenntartása érdekében, és elvileg az űrbe küldték. Úgy tűnik azonban, hogy az ügyet akkoriban vezető ügynök elrejtette valahol a Földön. A Fény olyan erős, hogy birtokosa teljes uralmat gyakorolhat a Zartha bolygó felett.

De előbb J ügynöknek egy gyilkossági ügyben kell nyomoznia egy földönkívüli ellen, aki embernek álcázva egy pizzériát vezet.

A nyomozás alatt találkozik Laura Vasquez alkalmazottal, aki szemtanúja volt az incidensnek, és J megkapja az első nyomokat Serleena és a „Zartha fénye” kapcsán. A cselekmény fontos része J ügynök és Laura Vasquez (Rosario Dawson) kapcsolata, aki egy Soho pizzéria pincérnője, és aki szemtanúja volt annak, ahogy Serleena meggyilkolta a főnökét, amikor az nem volt hajlandó elárulni neki a „Zartha fényének” helyét. A Men in Black előírásaival ellentétben, amik szerint törölnie kellene az emlékeit, J megengedi neki, hogy megtartsa azokat.

Ahogy Laura egyre jobban belekeveredik a Serleena és a MIB közötti harcba, J a védelmezőjévé válik, közben beleszeret.

J ügynök követi a nyomokat, és további nyomokat talál a MIB archívumában: 25 évvel ezelőtt régi társát, K ügynököt bízták meg az üggyel. Ennek az ügynöknek azonban kitörölték az emlékeit a MIB-ről, amikor öt évvel ezelőtt távozott, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba, és most valódi nevén, Kevin Brown néven főpostamester Massachusettsben.

Eközben a zarthaiak ultimátumot adnak. Azt követelik a földlakóktól, hogy adják át a Fényt, különben elpusztítják a Földet. Ha azonban a Fény Serleena kezébe kerül, elpusztítja a Zartha bolygót. Mivel K az egyetlen, aki megmentheti a Földet és Zartha-t, J-nek vissza kell szereznie az emlékeit és K ügynököt egy de-neuralizátorral.

J megpróbálja de-neuralizálni[1] Brownt, közben Serleena betör a Men in Black főhadiszállására, és minden külső bejáratot elzár, de a főhős és Brown elmenekül a helyszínről. Mivel a de-neuralizálás nem sikerült, mindketten Jack Jeebshez mennek, aki az egyetlen (nem hivatalos) de-neuralizáló volt. J ezután azt kívánja majd, bárcsak újra számíthatna régi társa segítségére, de van egy probléma: nem emlékszik semmire, és mindent el kell mondania neki.

Serleena elfoglalja a MIB főhadiszállását, és fogva tartja a személyzetet és az idegeneket. K és J elmenekülnek az elfogás elől a MIB főhadiszállásáról.

Azonnal felkeresik az idegen orgazdát, Jack Jeebs-t, aki illegálisan lemásolt egy de-neuralizálót. Mivel azonban az eszközt még soha nem próbálták ki, és a jelek szerint nem is működik megfelelően, K ezek után sem emlékszik a „Zartha fényére”, és csak fokozatosan tér vissza a memóriája az MIB-ről. Az önkéntes neuralizációja elé azonban nyomokat helyezett, hogy vészhelyzet esetén újra megtalálja a Fényt. A két társ együtt követi a nyomokat a Fény felé, de Serleena szorosan a nyomukban marad.

A Fényről kiderül, hogy az maga Laura Vasquez, aki születése óta New Yorkban él, és semmit sem tud valódi kilétéről. Valójában ő Zartha trónjának örököse. A féregfélék segítségével K és J felszabadítják a MIB főhadiszállását. Serleena-t felfalja a metróban élő óriásféreg, de a lány képes kiszabadulni belőle.

A végén azt sugallják, hogy K valójában Laura apja, aki szerette a hercegnőt, aki annak idején a Fénnyel érkezett a Földre, és megkérte, hogy rejtse el a Fényt. Az utolsó pillanatban, az ultimátum lejárta előtt Laura visszaküldhető Zarthába. J-nek, aki beleszeretett a lányba, nehéz szívvel kell ezt elfogadnia. K-val együtt lelövik Serleena-t, aki addig üldözte Laurát.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Kevin Brown/K ügynök Tommy Lee Jones Rajhona Ádám
James Edwards/J ügynök Will Smith Reisenbüchler Sándor
Z ügynök Rip Torn Kránitz Lajos
Serleena Lara Flynn Boyle Tóth Enikő
Laura Vasquez Rosario Dawson Pikali Gerda
Jack Jeebs Tony Shalhoub Galkó Balázs
Frank, a mopszli (hangja) Tim Blany Gruber Hugó
Scrad / Charlie Johnny Knoxville Kossuth Gábor
Jack Jeebs Tony Shalhoub Galkó Balázs
T ügynök Patrick Warburton Schneider Zoltán
Ben Jack Kehler Besenczi Árpád
Newton David Cross Czvetkó Sándor
Hailey Colombe Jacobsen-Derstine Orosz Helga
Larry Bridgewater kapitány, a vezető Peter Spellos Kardos Gábor
Férfi Harvey kutyával Michael Rivkin Pethes Csaba
Késes fickó a parkban Michael Bailey Smith Csík Csaba Krisztián
New York-i pasi Howard Spiegel Holl János
MIB őr Alpheus Merchant Bolla Róbert
M ügynök Michael Jackson Fekete Zoltán

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Men in Black II című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hombres de negro II című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. De-neuralizálás: a történetben a törölt emlékek visszaállítása (fiktív funkció)

További információk[szerkesztés]