Men in Black – Sötét zsaruk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Men in Black szócikkből átirányítva)
Sötét zsaruk
(Men in Black)
1997-es amerikai film

J, Z és K ügynök
J, Z és K ügynök
RendezőBarry Sonnenfeld
ProducerSteven Spielberg
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes
Vezető producerSteven Spielberg
AlapműLowell Cunningham
Műfaj
ForgatókönyvíróEd Solomon
FőszerepbenTommy Lee Jones
Will Smith
Linda Fiorentino
Vincent D’Onofrio
Rip Torn
ZeneDanny Elfman
OperatőrDonald Peterman
VágóJim Miller
JelmeztervezőMary E. Vogt
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő98 perc
Költségvetés90 millió amerikai dollár (becsült)
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1997. július 2.
Magyarország 1997. szeptember 4.
Korhatár12 II. kategória (F/7126/J)
BevételUSA:
250 690 539 dollár[1]
Világ: 589 390 539 dollár
Kronológia
KövetkezőMen in Black – Sötét zsaruk 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Men in Black – Sötét zsaruk (eredeti cím: Men in Black) 1997-ben bemutatott amerikai sci-fi-filmvígjáték, amely Lowell Cunningham képregénye alapján készült. A főszerepet Will Smith és Tommy Lee Jones játssza. A filmnek 2002-ben készült a második, 2012-ben a harmadik, 2019-ben pedig a negyedik része: Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül.

Cselekmény[szerkesztés]

James Edwars egy fiatal rendőr, egy bűnözőt üldöz, aki nagyon furcsa: hihetetlenül gyorsan és ügyesen fut, dupla szemhéja van. Egy ismeretlen fegyvert használt. Miután James elfogta, azt mondta, hogy egy idegen el fog jönni, és elpusztítja a bolygót. A férfi ezután leveti magát az épületről.

Eközben egy illegális bevándorlókat szállító teherautót csípnek nyakon, és közben érkezik két ember, akik egy ismeretlen nevű csoporttól jöttek, melyet az ott lévő rendőrök közül senki sem ismer. A két ember, K és D ügynök, megáll egy fura ember mögött, és elkezdik szétszedni a göncöt. Kiderül, hogy egy idegen rejtőzik mögötte. K szétlövi az űrlényt. James Edwars épp a rendőrségen van, amikor megjelenik K, és elviszi Jack Jeebs boltjába, hogy azonosíthassák az idegennél talált fegyvert. James úgy tudja, hogy Jack csak Rolexekben utazik, és nem gyanít semmit, ám akkor, amikor K szétlövi Jack fejét, döbbenetes látvány tárul a szeme elé: Jack feje visszanő. Jack megnyom egy gombot, mire rengeteg földönkívüli fegyver jelenik meg. Utána K ügynök egy tollnak látszó dologgal, a neutralizálóval kitörli az emlékezetét Edwars-nak. K felajánlja, hogy dolgozzon náluk, egy olyan csoportnál, amely a földönkívüli itt-tartózkodásokat figyeli, de ha elvállalja, vállalnia kell azt is, hogy most már James Edwars nem létezik, egyenlő a nullával, törlik mindenhonnan az adatait. James, új nevén J, elvállalja.

Éjjel egy meteor zuhan egy ház közelébe. A tulajdonos odamegy, és egy hang azt mondja a meteorból, hogy adja oda a kocsiját. A farm tulajdonosa, Edgar, azt mondja: „csak a testemen át”. Sok csáp nyúlik ki a gödörből, elkapja a férfit. Néhány pillanat múlva az űrlény Edgar testében hagyja el a krátert (mint később a filmből kiderül, a lény gyakorlatilag megnyúzta Edgart, és "Edgar-öltönyként" viseli a bőrét). J és K elmennek a helyszínre, és megállapítják, hogy egy bogárral állnak szemben. Elmennek a hullaházba, ahol egy nővel találkoznak, aki mutat nekik egy olyan hullát, aminek a belsőségei hiányosak. Észreveszik, hogy a fülén van valami, és mikor megnyomják, kiderül, hogy a hulla nem is hulla, hanem egy kis űrlényecske van a fejében. A kis lény azt mondja, mielőtt meghal, hogy „meg kell előzni a háborút; a galaxis az Orion-övén”. J és K egyesült erővel kezdenek nyomozni az ügyben.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
K ügynök Tommy Lee Jones Rajhona Ádám
James Edwards/J ügynök Will Smith Reisenbüchler Sándor
Z ügynök Rip Torn Kránitz Lajos
Dr. Laurel Weaver / L ügynök Linda Fiorentino Menszátor Magdolna
Edgar Vincent D'Onofrio Kőszegi Ákos
Jack Jeebs Tony Shalhoub Galkó Balázs
Beatrice, Edgar felesége Siobhan Fallon Kocsis Mariann
Nick, a furgonsofőr Jon Gries Végh Péter
Frank, a mopszli (hangja) Tim Blany Gruber Hugó

A filmben feltűnt idegen technika[szerkesztés]

Zajos Tücsök[szerkesztés]

Egy nagyon erős kis fegyver. Egy ember markában is könnyedén elfér. J először ezt a fegyvert kapja meg.

Neutralizáló[szerkesztés]

Egy tollszerű készülék, ami fényvillanás közben törli az emlékezet egy részét. Legtöbbször olyanoknál használják, akik földönkívüli dolgot láttak. Az ügynökök a használata közben napszemüveget viselnek, különben az ő emlékezetük is törlődne.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]