Melczer Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melczer Tibor
Született1879. május 5.
Békéscsaba
Elhunyt1936. július 2. (57 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagépészmérnök,
repülőgép szerkesztő,
egyetemi tanár
IskoláiMagyar Királyi József Műegyetem (–1900)
SírhelyeFarkasréti temető (felszámolták)[1]
SablonWikidataSegítség

Melczer Tibor (Békéscsaba, 1879. május 5.Budapest, 1936. július 2.[2]) magyar gépészmérnök, repülőgép szerkesztő, egyetemi tanár.

Életpálya[szerkesztés]

Melczer Kálmán és Bohus Julianna fia. Tanulmányai során a bécsi műszaki főiskolán üzemmérnöki diplomát, 1900-ban a Műszaki Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett. Budapesten Czakó Adolf, majd Bánki Donát tanársegédje, később adjunktusa. Házasságkötését követően Fischamendben a repülőkísérleti állomáson dolgozott, ahol megtanulta a repülőgépek számításának elméletét és építésének gyakorlatát. 1909-ben bekapcsolódott Bánki Donát repülőgép-stabilizátor kísérleteibe. Az 1. világháborúban Bécsben teljesített szolgálatot. Hazatérve újra tanársegéd. 1914-ben a Magyar Lloyd Repülőgép- és Motorgyár Rt. főmérnöke. A német tervezésű, de az Rt.-ben gyártott DFW B I típusú kétszárnyú kétüléses repülőgépet áttervezte, lényegesen egyszerűbbé tette. A gép 1914-ben Aspernben rendezett versenyen, minden osztrák típusnál magasabbra, 6170 méterre emelkedett fel, és három világrekordot ért el. Az eredmény, nagy sorozatgyártású megrendelés. A fejlesztés igényelte a tervezőiroda megalakítását. 1918-ig 18 különféle repülőgép-típust terveztek, legtöbbjük sorozatgyártásra került. A Lloyd-felderítők az első világháború elején a legjobb típusoknak számítottak. Szabadalma alapján réteges falemez borítású, nagy szilárdságú szárnyszerkezettel (úttörő jelentőségű) is terveztek gépeket, sőt néhány hárommotoros óriás repülőgépet is terveztek építeni. 1919-ben megszervezte a Magyarországi Tanácsköztársaság polgári légügyi hivatalát. Az aszódi üzemet, a trianoni békeszerződés rendelkezése szerint 1922-ben lerombolták. Meghívott előadó lett a Műegyetemen, 1932-től műegyetemi rendkívüli tanár. Előadásait jegyzetbe foglalták, és ez lett hosszú időn át a repülőgép-tervezés első magyar nyelvű szakkönyve.

Főbb művei[szerkesztés]

Melczer Tibor – Zsélyi Aladár: A nagy aeroplánok kérdése. 1912, Budapest; Magyar Automobil és Aviatikai Szemle kiadása. Vasy Géza összeállítása: A sárkányrepülőgépek működésének és számításának alapelvei (egyetemi előadásainak anyaga); 1929, Budapest; Magyar Aero Szövetség kiadása,..

Szakmai sikerek[szerkesztés]

2005-ben Békéscsabán utcát neveztek el róla.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]