Mel 25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melotte 25 nyílthalmaz
Hyades.jpg
Megfigyelési adatok
Csillagkép Taurus
Rektaszcenzió 04h 26m 54s
Deklináció +15° 52′ 00″
Távolság 151 ,
46 pc
Más elnevezések Hyadok, Caldwell 41

A Melotte 25 (ismertebb nevén Hyadok) egy nyílthalmaz a Taurus (Bika) csillagképben. A mitikus nevet a görög mitológia szereplőiről, a hüaszokról kapta.

Felfedezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Hyadok fényesebb csillagai

A nyílthalmaz az ősidők óta ismert, mivel szabad szemmel is látható. I. e. 750. körül már Homérosz, i. e. 700. táján Hésziodosz is említést tesz róla, de számos más ókori szerző műveiben is megjelenik. Első katalogizálását valószínűleg Giovanni Battista Hodierna végezte el 1645-ben, majd 1915-ben Philibert Jacques Melotte katalógusába is bekerült. A 17. és 18. századi csillagatlaszok és térképek többségében is szerepel.

Tudományos adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Körülbelül 150 fényév távolságával a hozzánk egyik legközelebb eső nyílthalmaz. A halmaz központjának kiterjedése nagyjából 10 fényév, de külső csillagai miatt legalább 80 fényév átmérőjű. A Hertzsprung-Russell diagram alapján a halmaz becsült kora 790 millió év. A halmaz csillagai mint az Orion csillagképben található Betelgeuse nevű csillagtól egy kissé északra található pont felé mozognak. A legfényesebb csillag az Aldebaran nevű vörös óriás.

Megfigyelési lehetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szabad szemmel is látható.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]