Megyeháza (Szolnok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 10′ 26″, k. h. 20° 11′ 58″

A szolnoki megyeháza

A szolnoki megyeháza a Kossuth Lajos út 2. alatt található eklektikus stílusú épület.

Története[szerkesztés]

A szolnoki megyeháza főbejárata

A megyeháza egyemeletes, épületét 1878-ban emelték. Az épület belsejében a reprezentatív lépcsőház és a tanácsterem klasszikus szépsége érdemel figyelmet.

Az egyemeletes alápincézett, szabadon álló épület főhomlokzata a földszinten árkádos, az emeleten loggiás. A főhomlokzat szélső ablakait faloszlop párok keretezik, ezek fölött kisméretű timpanon látható. Ez a megoldás ismétlődik az oldalhomlokzatok szélső ablakainál is. A főhomlokzat tetejére a megye címerét helyezték. Az épületet Benkó Károly műépítész tervezte, az építési munkálatokat Pucher József építész irányította.

A hátsó, a Tiszára néző homlokzatot 1926-ban Zombory Lajos festőművész, építész tervezte az eredetinél díszesebb kivitelben.

Stílus[szerkesztés]

A Tisza felőli homlokzat

Az eklektika is a barokktól örökölt módszerekkel élt, tömegformálásban a szimmetriának hangsúlyt adó tagolás módot alkalmazta. A homlokzatképzésben is megtartotta a szintek rangsorolásán alapuló s a plasztika fokozásával a középtengelyt kiemelő formálási elvet. Az eklektikus épület jellegét döntő mértékben a homlokzat határozza meg. A történeti formákhoz kötődő eklektikus stílusépítészet visszafogta, de ugyanakkor ösztönözte is a fejlődést, tulajdonkép korai modern építészet előfutárának tekinthető. Magyarországon a stílus fő képviselői Ybl Miklós, Schulek Frigyes, Steindl Imre és Hauszmann Alajos.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Jász-Nagykun-Szolnok County Hall
A Wikimédia Commons tartalmaz Megyeháza (Szolnok) témájú médiaállományokat.