Megvalósíthatósági tanulmány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A megvalósíthatósági tanulmány egy vállalkozás vagy projekt elindítása előtt készített tanulmány, ami objektív és racionális módon feltárja a projekt erősségeit és gyengeségeit, a(z üzleti, természetes) környezet jelentette lehetőségeket és veszélyeket, a végrehajtáshoz szükséges erőforrásokat, és végső soron a siker esélyeit.[1][2] Leegyszerűsítve a megvalósíthatóság eldöntésének két fő kritériuma a felmerülő költség és az elérendő érték.[3] Így tehát egy jól megírt megvalósíthatósági tanulmány felvázolja az üzleti lehetőség vagy projekt történeti hátterét, leírja a terméket vagy szolgáltatást, tartalmaz számviteli kimutatásokat, az üzleti tevékenység és menedzsment részleteit, piackutatást, irányelveket, pénzügyi adatokat, beszámol a jogi követelményektől és az adóügyi kötelezettségekről is.[1] Általában a műszaki fejlesztéseket és a projektek megvalósítását megvalósíthatósági tanulmány alapozza meg.

A megvalósíthatósági tanulmány legfőbb szerepe a döntés-előkészítésben van. Készülhet egy vállalkozási- vagy projektötlet több változatára is. Felbontható résztanulmányokra, melyek közül nem feltétlen kell minden esetben az összeset elkészíteni, létezhet például:

  • Technikai megvalósíthatósági tanulmány
  • Környezeti-ökológiai hatástanulmány
  • Projektmarketing tanulmány
  • Pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány
  • Kockázatokra vonatkozó tanulmány
  • Fenntarthatósági tanulmány
  • Földrajzi helyszínre vonatkozó tanulmány.[4]

Pályázatok esetében is kötelező elem a megvalósíthatósági tanulmány, amely a pályázat elkészítésének egyik legfontosabb háttéranyaga.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Justis, R. T. & Kreigsmann, B. (1979). The feasibility study as a tool for venture analysis. Business Journal of Small Business Management 17 (1) 35-42.
  2. Georgakellos, D. A. & Marcis, A. M. (2009). Application of the semantic learning approach in the feasibility studies preparation training process. Information Systems Management 26 (3) 231-240.
  3. Young, G. I. M. (1970). Feasibility studies. Appraisal Journal 38 (3) 376-383.
  4. http://ecopedia.hu/megvalosithatosagi-tanulmany
  5. KEOP: Fontosabb tudnivalók Megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez[halott link]
Commons:Category:Feasibility studies
A Wikimédia Commons tartalmaz Megvalósíthatósági tanulmány témájú médiaállományokat.