Meganeura monyi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Meganeura
Evolúciós időszak: Késő karbon
Meganeura.jpg
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Öregrend: Odonatoptera
Rend: Protodonata
Család: Meganeuridae
Nem: Meganeura
Faj: M. monyi
Tudományos név
Meganeura monyi
(C. Brongniart, 1893)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Meganeura témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Meganeura témájú kategóriát.

A Meganeura monyi a rovarok (Insecta) osztályának a kihalt Protodonata rendjéhez, ezen belül a Meganeuridae családjához tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Meganeura monyi egy őskori rovar volt. A karbon korban, mintegy 300 millió évvel ezelőtt élt. Nagyon hasonlított a mai szitakötőkkre, és ezek közeli rokona volt. Több mint 75 centiméteres szárnyfesztávolságával a Meganeura monyi volt a Földön valaha élt legnagyobb repülő rovar; méretét csak rokona, a perm kori Meganeuropsis permiana közelítette meg. ragadozó volt, kisebb kétéltűekkel és más rovarokkal táplálkozott.

Sokáig vitatták, hogyan létezhettek ilyen nagy rovarok a karbonban (és a permben), lévén ezek mérete erősen függ a légkör oxigéntartalmától és attól, milyen gyorsan halad át a levegő a tracheákon (a hőmérséklettől). Úgy látszik, az őskori rovarok valahogy megoldották ezt a problémát. Harlé & Harlé 1911-ben úgy vélte, a Meganeura nagy teste ellenére azért repülhetett, mert az akkori légkör oxigéntartalma 35% volt (míg jelenleg csak jelenlegi 21%). Ezt az elméletet tudós társai elvetették, de később (Chapelle & Peck, Nature, 1999) kísérletekkel igazolták a gigantizmus és az oxigénkészlet összefüggését. Ha ez az elmélet helyes, ezek a rovarok érzékenyek voltak az oxigéntartalom csökkenésére; a mai atmoszférában bizonyára nem tudnának megélni.

A Meganeura szó „nagy erezettet” jelent, és a szárnyán lévő erek hálózatára utal.

Lelőhelyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meganeura monyi maradványokat találtak a Franciaországban levő Commentry melléki Stephanian Coal Measures bányában, 1880-ban. Először 1885-ben, a francia őslénykutató, Charles Brongniart írta le ezt a fosszíliát. Egy másik jól megmaradott példányt 1979-ben találtak a Derbyshire melléki Bolsoverben. Az első példányt a párizsi Muséum National d'Histoire Naturelle-ben őrzik.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]