Megalodon (állatnem)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megalodon
Evolúciós időszak: devon
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Kagylók (Bivalvia)
Rend: Heterodonta
Alrend: Hippuritoida
Család: Megalodontidae
Nem: Megalodon
Sowerby, 1827
Szinonimák
  • Eomegalodon
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megalodon témájú kategóriát.

A Megalodon a Megalodontidae kagylócsalád névadó neme. A devonban jelentek meg és a jura végéig léteztek. Ez a körülbelül 250 millió éves periódust jelent. A devon folyamán a vastag héjú, nagy termetű, zátonylakó kagylók (a recens rendszertanban Hippuritoida) megjelenése jellemző, ezek közé tartozik az elölnézetből jellegzetesen szív alakú Megalodon.

Az őslénytani szempontú rendszerezés alapján nem tartozik a Hippurites-félék közé, mert az őslénytani osztályozásban a Hippurites közelebbi rokonságát a pachyodont (durványos fogú) típusú zárszerkezet határozza meg, amelynek fő jellemzője az, hogy fogak csak az egyik teknőn vannak, fogmeder viszont csak a másikon. A heterodont fogképlet, amellyel a Megalodon rendelkezik, egy általánosabb típus, amelyből később a durványos fogúak kialakultak, és a Megalodonnak mindkét teknőjén van fog és fogmeder is. Mindkét teknőben 1-3 főfog, néha 1-1 mellső és hátsó fog ül. A pachyodontokra ezen kívül a szélsőségesen egyenlőtlen teknő is jellemző, a Megalodon háza viszont egyenlő teknőjű és egyenlőtlen oldalú. Ezért a recens rendszertanban Heterodonta rend Hippuritoida alrendjébe tartozik, az őslénytani rendszerezésben a Heterodonta rend Megalodontia alrendjébe sorolható, míg a Hippurites, a Hippuritoida típusneme a Pachyodonta rendbe, amely csak a kréta rudista kagylóira jellemző.

Nem tévesztendő össze a Megalodus nemmel. A Megalodon név csak a család devon időszaki fajaira vonatkoztatható. Hozzájuk megtévesztésig hasonló a triász időszaki Megalodus, amely azonban egyenlőtlen teknőjű (a kétoldali búb nem azonos méretű) és egyenlőtlen oldalú. A félreértések elkerülése végett a szakirodalom egy ideig használta a devon korúakra az Eomegalodon és a triász korúakra a Neomegalodon kifejezéseket. A Megalodont és a Megalodust 80 millió éves (karbon és perm) maradványhézag választja el egymástól. Nem kizárt, hogy a Megalodon közvetlen őse lenne a Megalodusnak, sőt akár azonos is lehet vele, de a nagy lelethézag miatt alaki konvergencia is lehetséges.

Fajok[szerkesztés]

A lista nem teljes.

  • Megalodon abreviatus
  • Megalodon hoernesi
  • Megalodon longjiangensis
  • Megalodon yanceyi

Források[szerkesztés]

  • Hunyadi László. Földtan III – Általános földtörténeti ismeretek. Műszaki Kiadó (1979). ISBN 963-10-2959-x 
  • Tasnádi-Kubacska András (szerk.): Az élővilág fejlődéstörténete, Gondolat Kiadó, 1964.

További információk[szerkesztés]