Megaloceros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megaloceros
Evolúciós időszak: Késő pliocén? - holocén
Különböző Megaloceros-fajok; balról jobbra: M. savini, M. cazioti, M. obscurus, M. pachyosteus, M. giganteus és M. verticornis
Különböző Megaloceros-fajok; balról jobbra: M. savini, M. cazioti, M. obscurus, M. pachyosteus, M. giganteus és M. verticornis
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Cervoidea
Család: Szarvasfélék (Cervidae)
Alcsalád: Szarvasformák (Cervinae)
Nemzetség: Cervini
Nem: Megaloceros
Brookes, 1828
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megaloceros témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megaloceros témájú kategóriát.

A Megaloceros az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába és a szarvasformák (Cervinae) alcsaládjába tartozó fosszilis nem.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 9 faj tartozik:

  • Megaloceros obscurus - eddig a legrégebbi fajnak tekinthető; talán a pliocén végén, vagy inkább a pleisztocén elején jelent meg Európa területén. Hosszú, előrehajló agancsa volt.
  • Megaloceros luochuanensis - a pleisztocén eleje és közepe között élt, ott ahol ma a kínai Sanhszi tartomány van.
  • Megaloceros verticornis - a pleisztocén eleje és közepe között élt; közeli rokona a M. obscurus-nak. Dél-Európában élt; talán ez volt az őse a Földközi-tenger szigetein élt törpenövésű Megaloceros-fajoknak.
  • Megaloceros antecedens - igen hasonlít az óriásszarvasra; gyakran annak egyik alfajaként tartják számon. Az agancsa robusztusabb volt, és az agancstövi ágacskák kiszélesedtek. A középső pleisztocénben élt, ott ahol ma Németország van.
  • Megaloceros pachyosteus - középső pleisztocén korszaki faj, mely Kína és Japán területén élt. Az agancsa hosszú és görbült volt.
  • Megaloceros savini - a középső pleisztocén korszak egyik faja; valamivel nagyobb volt, mint egy észak-amerikai rénszarvas. Maradványait a franciaországi Sainte Savine-nél találták meg. Agancsa egyenes volt, tövisszerű ágacskákkal; ezekből a legalsók kiszélesedtek.
  • Megaloceros cazioti - késő pleisztocén korszaki, törpenövésű faj, mely Szardínián és Korzikán élt. Marmagassága körülbelül 1 méter volt. Talán az őse a M. verticornis lehetett. Az állat fennmaradt i.e. 5080-ig.
  • Megaloceros dawkinsi - késő pleisztocén korszaki faj, mely a Brit-szigeteken élt; nagyon hasonlított a M. savini-ra. E szigetekre érkező első emberek találkozhattak az állattal, mivel agancsaiból kezdetleges tárgyak készültek.
  • óriásszarvas (Megaloceros giganteus) - az összes faj közül ez volt a legnagyobbik; marmagassága körülbelül 2 méter volt. A Würm-glaciális idején élt Eurázsia területén; Írországtól Kínáig meg lehetett találni. Írországban még a 12. századig élt.

Bizonytalan helyzetű taxonok[szerkesztés]

Az alábbi taxonok rendszertani helyzete még bizonytalan. Az őslénykutatók még nem határozták el, hogy önálló nemek, a Megaloceros alnemei, vagy egyszerűen csak szinonimák:

  • Orchonoceros - néha a Megaloceros alnemének tekintik
  • Praemegaceros - néha a Megaloceros alnemének tekintik
  • Candiacervus - néha a Megaloceros alnemének, vagy a Praemegaceros szinonimájának tekintik; pleisztocén; Kréta[1]
  • Cervavitus - talán a Megaloceros alneme?
  • Praesinomegaceros - néha a Megaloceros alnemének tekintik
  • Sinomegaceros - néha a Megaloceros alnemének tekintik

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Van der Geer, A.A.E., Dermitzakis, M., De Vos, J. 2006. Crete before the Cretans: the reign of dwarfs. Pharos 13, 121-132. Athens: Netherlands Institute.PDF

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Megaloceros című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]