Medveczky Ilona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Medveczky Ilona
Született 1941március 4. (74 éves)
magyar 1919-1946 Budapest
Foglalkozása táncosnő, színésznő
Díjak Érdemes művész (2004)

Medveczky Ilona (Thurn und Taxis hercegné), (Budapest, 1941. március 4. –) magyar táncosnő, színésznő, díva, érdemes művész.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kőbányai MÁV-telepi munkáscsaládból származik, ahol roppant nagy szegénységben éltek. Mindig édesapjának szeretett volna bizonyítani. Az érzéketlen géplakatos hét hónapig rá sem nézett kislányára, mert ő fiút szeretett volna. A kislány háromévesen döntötte el, hogy primadonna lesz.[1] Hétéves korától a tánc játszotta életében a főszerepet, sokszor éjfélkor ért haza, mert az Erkel Színházban táncolt statisztaként. Egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. Fellépett Európa nagyvárosaiban, valamint Las Vegasban. Hamarosan ő lett Magyarország egyik legkeresettebb revütáncosnője. Koreográfusként is dolgozott, de több magyar filmben is szerepelt táncosként, elnyerte a Miss Balaton címet is.

1974-ben férjhez ment az Ausztriában élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez, aki homoszexuális volt (egyes források[2] állítása szerint köztudottan). Sohasem éltek együtt, a névházasság Medveczky Ilonának az osztrák állampolgárságot, a nyugatra való szabad távozás lehetőségét nyújtotta. 2004-ben váltak el, férje 2006-ban hunyt el.[3]

Az 1989-es rendszerváltozás után hazatért, azóta különféle társadalmi és médiaeseményeken szerepel, így védnöke és díszvendége volt a 2007-es budapesti Sisi-Bálnak,[4] amelyet Erzsébet királyné születésének 170. és koronázásának 140. évfordulójára rendeztek. 2004-ben érdemes művész címet kapott. A Szombat esti lázban (2006, 2008) is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. Halála előtt szerelmet vallott neki Szenes Iván, a leghíresebb magyar dalszövegíró is.[5] Huszonnégy évet élt dr. Nagy Richárddal (1928-2009), aki 1974 és 1983 között az MTV elnöke volt. A férfi 2009-ben bekövetkezett halála után a család arra kérte Medveczkyt, hogy ne jelenjen meg a temetésen, de ő ennek ellenére részt vett a gyászszertartáson.

Medveczky Ilonát idős korában is úgy tartják számon, mint egy kortalan nőt. A legtöbb vele foglalkozó írás, televíziós műsor megemlíti, hogy a díva mondhatni semmit sem öregedett az elmúlt évtizedek során. Hetvenegyedik születésnapja után azt nyilatkozta, hogy 16 éves kora óta nem változott az alakja. A művésznő anyagi körülményeit gyakran firtatja a sajtó, rendkívül alacsony, 55 ezer forintos nyugdíjból él.[6][7]

2009 óta egyedül él budai villájában. Nagy állat- és növénybarát.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]