Mediterrán vészmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Mediterrán vészmadár
Calonectris diomedea borealis alfaj
Calonectris diomedea borealis alfaj
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Viharmadárfélék (Procellariidae)
Nem: Calonectris
Faj: C. diomedea
Tudományos név
Calonectris diomedea
(Scopoli, 1769)
Szinonimák
  • Puffinus diomedea
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Mediterrán vészmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mediterrán vészmadár témájú kategóriát.

A mediterrán vészmadár (Calonectris diomedea) a madarak (Aves) osztályába, a viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül a viharmadárfélék (Procellariidae) családjába tartozó faj. Először Giovanni Antonio Scopoli írta le, de ő még egy másik vészmadárfaj változatának hitte; önálló fajként Charles B. Cory írta le, őróla kapta a faj az angol nevét is (Cory's Shearwater).

Elterjedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Atlanti-óceán északi részének szigetein vannak a faj fő szaporodókolóniái. Legnagyobb kolóniái az Azori-szigeteken találhatóak, ahol megközelítőleg félmillió pár fészkel, ami a világállomány 80%-a. A Földközi-tenger szigetein kis létszámú, szétszórt kolóniái vannak a Baleár-szigeteken, Korzika, Szardínia és Szicília szigetén, Gozo szigetén, a Peloponnészosz-félszigeten, valamint az adriai és égei-tengeri szigeteken. Feltehetően vannak költőkolóniái az Indiai-óceánon is, de ezekre még nem találtak rá.

Költési időszakon kívül az Atlanti-óceán északabbi részén is előfordulhat.

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Calonectris diomedea diomedea (Scopoli, 1769)
  • Calonectris diomedea borealis (Cory, 1881)
  • Calonectris diomedea edwardsii (Oustalet, 1883)

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testhossza 50 centiméter, szárnyfesztávolsága 115 centiméter. Az Európa környékén fészkelő vészmadarak közül a legnagyobb. Testének felső fele fakó szürkésbarna színű, alul fehér. Szárnyevezőtollai feketék. Csőre piszkos sárga színű, hegyén egy szürke folttal.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A költési időszakon kívül - mint minden viharmadárféle - a nyílt tengeren élő faj. Tavasszal keresi fel költőkolóniáját és októbertől a nyílt tengeren telel Észak-Amerika és Afrika partjai közelében. A nyári hónapokban éjjelente hallhatjuk a tengerparton a különös hangjukat, melyet sokan kisbaba sírásához hasonlítanak. [1] [2]

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pár egész életre áll párba. Sziklahasadékokba fészkel előszeretettel, de ha szükséges saját maga is áshat fészekkamrát. Egyetlen, fehér tojását május végén rakja le. A tojáson mindkét szülő kotlik felváltva 55 napon keresztül. A fióka július végén kel ki és a hónap végére megtízszerezi születési súlyát. A szülők egész nap a tengert róják eleséget keresve és csak éjszaka térnek vissza a fészekhez, hogy kicsinyüket megetessék. A fiatal vészmadár szeptemberre lesz röpképes és októberben szüleivel együtt melegebb délebbi tengerekre vonul telelni.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]