Mattertal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mattertal, a Rhone völgyétől délre fekvő völgy a svájci Valais kantonban, a Pennini-Alpokban. Másik neve: St. Niklaus-völgy. A völgy legjelentősebb települése Zermatt.

Földrajza[szerkesztés]

Mattertal völgyben folyik a Matter Vispa folyó, mely a Rhone mellékfolyója. A völgy Staldennél végződik, ahol találkozik egy másik völggyel (Saas-völgy). A keletkező új völgy néhány kilométer után eléri Visp várost. A völgy magas hegyek között fekszik Zermatttól délre, az olasz határ mellett. A völgy felső része jeges, a második legnagyobb gleccser az Alpokban. Ez a Gorner-gleccser, mely a Monte Rosa mellett található. A Matterhorn mellett a Zmutt-gleccser található. A völgy legmélyebb pontja és a szomszédos hegycsúcsok között 3 km távolság van. A völgy teljes hossza 40 km.

Települések[szerkesztés]

A völggyel kapcsolatos települések: (lakosság száma 2013-as adatokat tartalmazza) Zermatt (5600 lakos) St. Niklaus (2400 lakos) Täsch (1212 lakos) Randa (445 lakos) Grächen (1396 lakos) Embd (311 lakos) Törbel (476 lakos) Stalden (1111 lakos)

Közlekedés[szerkesztés]

A 19. század vége óta a völgy felső végét vasút köti össze Visp várossal. Zermatt felé Täsch-től tiltott a gépjármű közlekedés. 1930 óta a völgy elérhető St. Moritzból a Glacier Express-szel.[1]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 20.)

Galéria[szerkesztés]

Mattertal Randa-nál
Weisshorn látképe a völgyből