Matteo Carcassi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matteo Carcassi

Matteo Carcassi (Firenze, 1792. – Párizs, 1853. január 16.) olasz gitárművész és zeneszerző.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Carcassi először zongorán kezdett el játszani, de kiskorában gitáron is tanult. Hamar hírnevet szerzett gitárvirtuózként.

1810-ben Németországba, majd 1815-ben Párizsba költözött. Ott zongora- és gitártanárként dolgozott. 1819-ben egy Németországi koncertturnén ismerte meg barátját, Antoine Meissonnier-t, egy másik híres gitárost. Carcassi sok művét kiadta Meisonnier Párizsi kiadóvállalata.

1820-tól élete nagy részét Párizsban töltötte. 1823-ban nagy hírnévre tett szert a Londoni koncertjei által. Párizsban mégis sok idő telt el a tényleges felfedezéséig, részben Ferdinando Carulli miatt, akit nagyon kedvelt a közönség.

1824 őszén Carcassi ismét Németországba ment, ahol a londoni sikerei lehetőséget adtak magasabb rangú koncertek szervezésére. Végül visszatért Párizsba. A következő években Európai több fontos kulturális városában is voltak koncertjei, Londonban is. 1840 körül befejezte a koncertjeit, és 1853. január 16-án a francia fővárosban meghalt.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Matteo Carcassi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.