Matematikai tehetséggondozás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematikai tehetséggondozás nagyon fontos szerepet kap az általános tehetséggondozáson belül a matematika mint tudományág egyedisége, és más tudományágak számára nélkülözhetetlen volta miatt is.

A tehetséggondozás általában[szerkesztés]

A tehetséggondozás első feladata: időben megtalálni azokat az embereket, akik kiemelkedőek valamilyen képességet illetően. Ezt követi a megszokott értelemben vett tehetséggondozás, amikor is ezekkel az emberekkel külön elkezdenek foglalkozni annak érdekében, hogy a kiemelkedő képességeikben rejlő lehetőségek ne vesszenek el.

A matematikai tehetséggondozás[szerkesztés]

Magyarországon nagy hangsúlyt fektetnek a matematikában tehetséges általános, illetve középiskolás diákok felkutatására, majd különleges képzésükre. Kiemelkedő eredményeket értek el a középiskolai speciális matematikai osztályokban tanuló diákok.

Hazánkban kiemelkedő matematika képzést nyújt a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, amelynek diákjai minden évben ott vannak a legnagyobb matematikaversenyek döntőiben és a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia csapatában.

Számtalan matematikaversenyt rendeznek Magyarországon a 3. osztályos általános iskolásoktól az érettségiző diákokig, melybe beleértendők a teszt, az indoklásos és a levelezős versenyek is. A magyar matematikai tehetséggondozás azonban messze nem merül ki a versenyeken való részvétellel, sok tehetséggondozó matematikai tábort és találkozót is rendeznek minden évben.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a matematikai élet a diákok körében nagyon pezsgő. A tehetséges diákok és a kiemelkedő tanárok jól ismerik egymást, gyakran találkoznak különböző rendezvényeken, és itt mérik össze, vagy adják át tudásukat egymásnak.

Szerencsére van már néhány egyetem is, mely foglalkozik a matematikában tehetséges, de nem, vagy nem csak matematikai fő irányú képzésben részt vevő diákok tehetséggondozásával az egyetemi évek alatt is.

Versenyek[szerkesztés]

Országos matematika versenyek[szerkesztés]

Teszt jellegű versenyek[szerkesztés]

Indoklásos versenyek[szerkesztés]

Levelező versenyek[szerkesztés]

Regionális versenyek[szerkesztés]

  • Medve Szabadtéri Matekverseny
  • Zala Megyei Matematika Verseny
  • Három Megye Matematika Versenye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ambrózy Géza Matematikai Verseny 5-12. osztályosok részére
  • Erdélyi Magyar Matematika Verseny
  • Levelező versenyek
  • Bem József Városi Matematikaverseny 2-8. osztály - Veszprém, Deák Ferenc Általános Iskola
  • Sudoku Megyei Verseny 1-8. osztály - Veszprém, Kossuth Lajos Általános Iskola

Egyéb[szerkesztés]

A matematikai tehetséggondozás közösségi formái[szerkesztés]

Folyóiratok[szerkesztés]

Táborok, találkozók, szakkörök[szerkesztés]

Egyetemi tehetséggondozás[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]