Massachusetts / World

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bee Gees
Massachusetts / World
kislemez az Albumon megjelent először: Horizontal albumról
Megjelent1983
FormátumEP
FelvételekMassachusetts: 1967. augusztus, St Clair Studio, Hurstville
World: 1967. október 28., IBC Studios, London
Stílusrock
HosszA oldal: – 2:19
B oldal: – 3:20
KiadóRSO 2135 101
ProducerBee Gees
SablonWikidataSegítség

A Massachusetts a Bee Gees együttes dala, melyet 1967-ben vettek fel, és az 1968-as Horizontal albumra tették fel. Ez volt az album első kislemeze. Ez volt az első első helyezett slágerük a slágerlistán az Egyesült Királyságban. A World a Horizontal albumra szánt második kislemezük volt, szintén 1967-ből. Ez a dal Európában és az Egyesült Királyságban volt nagy siker, az Amerikai Egyesült Államokba nem jutott ki.

Robin Gibb énekelte a legtöbbet a dalokon, de Barry és Maurice Gibb is közreműködött rajtuk. Az együttes tagjai Barry (gitár), Maurice (basszusgitár), Vince Melouney (gitár) és Colin Petersen (dobok) voltak, valamint a Bill Shepherd által vezényelt zenekar.

Maurice Gibb számára a dal fájdalmas emlékeket idézett. Röviddel azután, hogy felvették, a Beatles menedzsere, Brian Epstein elmondta neki, hogy milyen gyönyörű a dal és hogy a nyár slágere lesz. Ezek voltak Epstein utolsó szavai Maurice-hoz, néhány nappal később halt meg.

Érdekesség[szerkesztés]

A dal nem a brit rádiózás történetének leghíresebb dala. Míg a legtöbben a The Move együttes dalát, a Flowers in the Rain-t ismerik, a Massachusetts csak a második ezen a listán.[1]

Ed Ames 1968-as Who Will Answer? albumán elkészítette ennek a dalnak egy feldolgozását.[2]

Ez a kislemez volt az első nem japánok által készített kislemez, amelyik Japánban a hivatalos slágerlistára került. Bár világszerte az első helyen állt a slágerlistákon, az Amerikai Egyesült Államokban csak a 11. helyig jutott (ahol maga Massachusetts található).

Amikor Barry, Robin és Maurice Gibb ezt a dalt írták, úgy tervezték, hogy eredetileg a The Seekers adja elő, de ők akkor nem vették ezt fel. A The Seekers végül csak Maurice 2003-as halála után készítette el a dalt az ő emlékére.[3]

Közreműködők[szerkesztés]

A lemez dalai[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. source: BBC Radio 1 press office
  2. Ed Ames' "Who Will Answer" LP. [2009. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 3.)
  3. The Seekers - 'Ultimate Collection'. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 3.)