Marosi József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Marosi József (Budapest, 1934. október 16. –) okleveles gépészmérnök, olimpiai ezüstérmes vívó, Marosi Paula olimpiai bajnok vívó testvére.

1952-től a Budapesti Haladás, 1957-től az OSC (Orvosegyetemi Sport Club) vívója volt. Tőr- és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett. Az 1954. évi cremonai ifjúsági világbajnokságon egyéniben az ötödik helyet szerezte meg, ettől kezdődően a felnőtt tőr- és párbajtőr-válogatottnak is tagja lett. Mindkét fegyvernemben szerzett érmeket és értékes helyezéseket. Két olimpián vett részt, ahol összesen egy ezüst- és egy bronzérmet nyert. Valamennyi jelentős eredményét csapattagként érte el. Nemzetközi versenyen legjobb egyéni eredménye az 1954. évi főiskolai világbajnokságon tőrvívásban elért ötödik helyezés. 1963-ig szerepelt a válogatottban, de a versenyszerű vívást egyesületében 1971-ig folytatta.

Gépészmérnökként a KÖZTI-nél (Középülettervező Vállalat) helyezkedett el, mint tervező, majd vezető tervező. Később iroda- majd osztályvezetőként dolgozott nyugdíjazásáig. Jelentősebb munkáinak egyike Budavári Királyi Palota rekonstrukciójának épületgépészeti tervezése.

Sporteredményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Párbajtőrvívásban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tőrvívásban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]