Marmaduke Tunstall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marmaduke Tunstall
Tunstall Marmaduke 1743-1790.png
Született
1743
Elhunyt
1790. október 11. (46-47 évesen)
Foglalkozása ornitológus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marmaduke Tunstall témájú médiaállományokat.

Marmaduke Tunstall FRS-tag (1743. – 1790. október 11.) angol ornitológus és gyűjtögető. Az „Ornithologica Britannica” (1771) című madártani könyv megalkotója. Lehetséges, hogy ez az első brit könyv, amely a kettős nevezéktant használta. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Tunstall”.

Élete és munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Marmaduke Tunstall a Yorkshire-i Burton Constable faluban született. 1760-ban, a következő birtokokat örökölte a családjától: Scargill, Hutton, Long Villers és Wycliffe. Mivel katolikus volt, tanulmányait a franciaországi Douaiban végezte el. Tanulmányai végeztével, Tunstall a londoni Welbeck Street-re költözött, ahol egy nagy kiterjedédú múzeumot alapított. Múzeuma mellett, rengeteg élő madara és egyéb állata is volt. 1776-ban, miután megházasodott, múzeumát és gyűjteményét, átköltöztette Wycliffe-i birtokára. Korának egyik legszínvonalasabb gyűjteményét hozta létre Angliában.

Tunstall, 21 éves korában, a Society of Antiquaries of London tagja lett. 1771-ben FRS-tagnak is megválasztották.

Marmaduke Tunstall Wycliffe-ban halt meg. Öröksége, mostohatestvérére, William Constable-ra szállt. Constable, meghívta Wycliffe-ra, Thomas Bewick-et, aki két hónap alatt számos rajzott készített a gyűjteményben levő madarakról. Később, 1822-ben a gyűjteményt, megvásárolta a Newcastle Society, amely alapjául használta fel a Natural History Society of Northumberland, Durham and Newcastle upon Tyne Museum, rövidebb nevén Hancock Museum alapításakor.

Marmaduke Tunstall által alkotott és/vagy megnevezett taxonok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azok a taxon nevek, amelyek nincsenek belinkelve, manapság csak szinonimák (az alábbi lista nem teljes).

Madarak:

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marmaduke Tunstall című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Mullens and Swann – A Bibliography of British Ornithology (1917)