A Market Garden hadművelet csatarendje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Market Garden hadművelet csatarendje szócikkből átirányítva)

Ez a Market Garden hadműveletben részt vevő szövetséges és német haderők teljes csatarendje.

Szövetséges haderő[szerkesztés]

A haderő főparancsnoka Dwight D. Eisenhower tábornok, a Szövetséges Expedíciós Erők Főparancsnoksága (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force, SHAEF) vezetője volt. Ő volt a felelős az egész hadműveletért. Helyettese, Sir Arthur Tedder, az angol légierő főparancsnoka, míg Walter Bedell Smith volt a vezérkari főnök.

A hadművelet ötlete azonban Sir Bernard L. Montgomery tábornoké volt. A szövetséges hadvezetés igen elbizakodottan ítélte meg saját helyzetét, lebecsülve a német haderőt és ipari kapacitást. A hadművelet – sikeres végrehajtás esetén – egy évvel rövidíthette volna meg a második világháborút, azonban a szövetséges főparancsnokok nem vették figyelembe a holland ellenállók és saját hírszerzésük jelentéseit, miszerint nagy létszámú német erők állomásoznak (például két pihenő SS hadosztály) a ledobási térségben.

A hadművelet óriási kudarc lett, nagy anyag- és emberveszteséget okozva a szövetségeseknek, nem beszélve a légideszant haderőnem presztízsveszteségéről. Fontos tudni, hogy az ejtőernyősök emberfeletti teljesítményeket produkáltak, alkalmanként példátlan hősiességgel, mellyel ellenfeleik tiszteletét is kivívták, de ez alkalommal alulmaradtak. Emellett az időjárás is lehetetlenné tette a logisztikai ellátásukat, tehát a felszerelésben alapvető hiányosságokat voltak kénytelenek elviselni.

21. hadseregcsoport[szerkesztés]

Sir Bernard L. Montgomery tábornagy parancsnoksága alatt.

Első szövetséges légi hadsereg[szerkesztés]

Lewis H. Brereton altábornagy parancsnoksága alatt.