Markarfljót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Markarfljót
Markarfljót.jpg
A Markarfljót folyó látképe
Közigazgatás
Országok Izland Izland
Földrajzi adatok
Hossz 100 km
Forrás Rauðafossafjöll hegytömb, Izland
Torkolat Atlanti-óceán
é. sz. 63° 32′ 20″, ny. h. 20° 01′ 20″Koordináták: é. sz. 63° 32′ 20″, ny. h. 20° 01′ 20″
Elhelyezkedése
250px

A Markarfljót folyó Izland déli részén található. A folyó megközelítőleg 100 kilométer hosszú. A folyó a Rauðafossafjöll hegytömbön ered, a Hekla vulkán keleti részén. A folyó vizét leginkább a Mýrdalsjökull és a Eyjafjallajökull gleccserekből nyeri. A Tindfjallajökull és a Torfajökull közt elhelyezkedő hegyes vidék szűk völgyszorosain keresztüljutva kiér a síkvidékre Þórsmörk mellett. A Markarfljót eleinte észak felé folyik, majd Þórsmörk felé nyugati irányban folyik tovább, végül az Atlanti-óceánba ömlik az Eyjafjallajökulltól nyugatra.

A Markarfljót folyó egyik mellékfolyója a Krossá, amely Þórsmörkön is keresztülfolyik, hírhedt gyors vízszintingadozásairól.

Az eddigi legmagasabb vízhozamot a Markarfljót folyón 1967-ben mérték, amikor is egy jökulhlaup, azaz gleccserek okozta jégár söpört végig a vidéken. A folyó vízhozama ekkor 2100 m3/s volt.

A folyón az első híd Litli Dímonnál épült 1934-ben. 242 méteres hosszával ez volt akkoriban Izland leghosszabb hídja. 1978-ban egy második hidat is emeltek a folyón, melyet Emstrurban húztak fel. 1992-ben egy harmadik hidat is felhúztak, nem sokkal délebbre, mint a legelső híd. [1]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Markarfljót című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]