Mark Shuttleworth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Shuttleworth
Mark Shuttleworth by Martin Schmitt.jpg
Született
1973. szeptember 18. (41 éves)
Welkom
Foglalkozása vállalkozó
űrhajós
mérnök
Iskolái Diocesan főiskola
Fokvárosi Egyetem

Mark Shuttleworth weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Shuttleworth témájú médiaállományokat.
Mark Shuttleworth

Mark Richard Shuttleworth (Welkom, Dél-afrikai Köztársaság, 1973. szeptember 18.) dél-afrikai származású üzletember, az Ubuntu és a Canonical Ltd. alapítója. A világ második űrturistája volt. Az első dél-afrikai, afrikai űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Munkásságát a részecskefizika, szoftverfejlesztés és a biotechnológia irányában végezte. A Cape Towni Egyetem elvégzését követően megalapította a Thawte Consulting nevű digitális aláírásokkal és internetes biztonsággal foglalkozó céget, melyet 1999 decemberében a VeriSign vett meg. Ennek köszönhetően vált többszörös dollármiliomossá. Jelenleg az Ubuntu Linux nevű Linux-disztribúció vezetésével foglalkozik a Canonical Ltd. alapítójaként. Jelenleg Londonban él, és brit-dél afrikai kettős állampolgársága van.

2001. december 5-től részesült űrhajóskiképzésben. A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban részesült kiképzésben, sikeres vizsgák után kezdhette meg speciális szolgálatát. Egy űrszolgálata alatt összesen 9 napot, 21 órát és 25 percet töltött a világűrben. 2002. május 5-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TM–34 speciális űrhajósa. A történelem második űrturistája. Összesen 9 napot, 21 órát és 25 percet töltött a világűrben. Szojuz TM–33 mentőegységgel tért vissza a Földre.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Shuttleworth témájú médiaállományokat.