Mark Palmer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mark Palmer, Robie Marcus Hooker Palmer (19412013. január 28.) amerikai politikus, diplomata.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Diákként és diplomataként 11 évet töltött szocialista országokban.

1964-1990 között szolgálat az amerikai diplomáciai tárcánál. Három elnök (Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan) hat külügyminiszterének volt beszédírója. Politikusként tevékenyen részt vett Kína és az arab országok demokráciapárti politikájuk támogatásában.

Budapesti kiküldetése előtt az amerikai külügyi tárcának a Szovjetunióval és a kelet-európai országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt. Személyesen is részt vett az 1980-as évek végén végbemenő erőszakmentes rendszerváltás követelő demonstrációkban. 2012-ben sürgette a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását, a nyugati típusú, plurális demokrácia magyarországi bukása miatt. Véleménye szerint Magyarország politikai vezetése ugyanoda tért vissza, ami ellen annak harcoltak.

1986. december 8-tól1990. január 31-ig az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Nyugdíjba vonulását követően a Central European Media Enterprise tulajdonosaként több mint 600 millió dolláros beruházásokkal vett részt az első cseh, szlovák, szlovén, román és ukrán független tévétársaság elindításában. 1996-ban cége nyerte meg az RTL kereskedelmitévé-frekvenciát, de az MDF/MSZP választási győzelme után átjátszotta a koncessziót.

Több társadalmi szervezet tisztségviselője, tanácsadója.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült. A demokrácia elősegítésére irányuló erőfeszítéseiért több kormány és emberi jogi szervezet is elismerésben részesítette.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Mark Palmer. index.hu. (Hozzáférés: 2013. február 20.)
  • Mark Palmer. 168ora.hu. (Hozzáférés: 2013. február 20.)

Elődje:
Nicolas M. Salgo

Amerikai nagykövet Budapesten
1986–1990

Utódja:
Charles H. Thomas