Mariner–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mariner-4 szócikkből átirányítva)
Mariner–4

Ország Amerikai Egyesült Államok
ŰrügynökségNASA
Küldetés típusamegközelítés
Küldetés
CélégitestMars
Indítás dátuma1964. november 28.
Indítás helye
  • Cape Canaveral Launch Complex 12
  • Canaveral-fok
HordozórakétaAtlas-Agena D
Megérkezés1965. július 14.
Küldetés vége1967
Az űrszonda
Tömeg260,68 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariner–4 témájú médiaállományokat.

A Mariner–4 az amerikai Mariner-program negyedik űrszondája. 1964-ben az optimális pályapozíciót, indítási ablakot kihasználva indította a NASA a Marshoz. A műszertartályt 138 000 alkatrészből állították össze. A Mariner–4 volt az első olyan űreszköz, amely másik bolygó felszínét sikeresen lefényképezte.

Küldetés[szerkesztés]

A Marsról készült első közelkép

A Mariner–4 1964. november 28-án indult a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Pályáját 1964. december 5-én korrigálták. 1965. július 14-én közelítette meg a Marsot. 13 300 kilométer távolságban kezdte meg a fényképezést. 24 perc alatt 21 felvételt készített. Közben 9800 kilométerre közelítette meg a felszínt. Ezek voltak az első közeli fényképek a vörös bolygó felszínéről. A képek továbbítására egy 10 watt teljesítményű televízióadó-berendezés szolgált. Egy kép továbbításához nyolc órára volt szükség. A képek a nagy távolság és a kis teljesítményű adóberendezés miatt nem voltak teljesen tiszták. Az adóvevő berendezés a földi parancsokat vette, az adó pedig a kutatási eredményeket továbbította. A képek alapján a Mars felszíne hasonlít a Holdéhoz. Sok kráter található ott, melyek meteorit becsapódások során jöttek létre. A következő napokban ezeket a képeket a szonda visszasugározta a Földre, majd továbbhaladt a kisbolygóöv irányába. A pasadenai műszaki egyetem olyan elektronikus eljárást dolgozott ki, amely a felvételek minőségét eredményesen javította. A Mariner–4 1967 végéig küldött adatokat.

Újabb elemzések alapján elképzelhető, hogy egy üstökösmag szétesése miatt létrejött meteorraj tagjai találták el 1965-ben a Mariner–4-et.[1]

Tudományos célok[szerkesztés]

  • A bolygóközi tér vizsgálata (mágnesesség, sugárzási szint, atmoszféra összetétele, színképelemzés)
  • Az első közeli felvételek a Mars felszínéről
  • Rádiókísérletek a légkör tanulmányozására

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mariner 4
A Wikimédia Commons tartalmaz Mariner–4 témájú médiaállományokat.

Elődje:
Mariner–3

Mariner-program
1962–1973

Utódja:
Mariner–5