Marie Bashkirtseff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Marija Baskirceva szócikkből átirányítva)
Marie Bashkirtseff
Önarcképe (1880)
Önarcképe (1880)
SzületettМария Константиновна Башкирцева
1858. november 24.
Poltava mellett (Orosz Birodalom, ma Ukrajna)
Elhunyt1884. október 31.(25 évesen)
Párizs
Állampolgársága
Nemzetiségeorosz
SzüleiKonstantin Pavlovich Bashkirtsev
Foglalkozásafestő, szobrász, író
IskoláiJulian Akadémia
Halál okagümőkór
SírhelyePassyi temető

Marie Bashkirtseff aláírása
Marie Bashkirtseff aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Marie Bashkirtseff témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Síremléke a párizsi Passyi temetőben

Marie Bashkirtseff (oroszul: Мария Константиновна Башкирцева; Poltava mellett /Orosz Birodalom, ma Ukrajna/, 1858. november 24.Párizs, 1884. október 31.) ukrán származású francia festőnő, szobrász és írónő. A naturalizmus irányzatát követte. Naplója és levelei által vált híressé.

Életútja[szerkesztés]

Gazdag nemesi családban született. Szülei Marie 12 éves korában elváltak, Marie az édesanyjával és annak szüleivel maradt, akik Bécsbe, Baden-Badenbe, majd Genfbe vitték, onnan Franciaországba . Marie a zenében, a színészetben, a rajzolásban, a festésben mutatott tehetséget, korai torokgyulladása miatt a színészi pályáról le kellett mondania, a rajzot és a festést választotta, a párizsi Julián Akadémián tanult, mestere Jules Bastien-Lepage. Életképeket, portrékat festett, szoborvázlatokat készített, ezek mind mutatják az ő tehetségét, művészi érzékenységét. Sajnos az idők során e művekből számos darab elpusztult vagy elkallódott.

Betegségére, a tuberkulózisra korán fény derült, már 16 éves korában, különböző üdülőhelyeken gyógyíttatta a család, Marie ekkortól kezdve írta naplóját, ebbe a tevékenységbe menekült, hogy legyőzze a halált. Élete utolsó pillanatáig, amely 25 éves korában következett be, írta naplóját és leveleit (levelezésben állt Guy de Maupassant-nal is). Utóbb ezek révén vált híressé, naplójának csonka és a cenzúrázott (a család cenzúrázta, hogy bizonyos családi titkok ne kerüljenek napvilágra, például éppen ez kötődik a művésznő születési dátumával kapcsolatos problémákhoz, sokáig 1860-ra tették születésének évét, a művésznő naplójából kiderül, hogy még 1858-ban, szüleinek összeházasodása előtt született) változata 1887-ben jelent meg francia nyelven és hamarosan számos nyelvre lefordították, angolra 1889-ben, 1897-ben német nyelvre, majd oroszul is megjelent.

A 20. században az euroatlanti kultúrában igen nagy érdeklődést váltott ki naplója. Magyarországon 1920-ban fordította le naplóját magyar nyelvre Udvarhelyi Ádám, két kötetben jelent meg a budapesti Világirodalom-kiadónál, a mű több fordítást és több kiadást is megért Magyarországon is. Még az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában szokásos névátírást alkalmazták, Baskircsev Mária ill. Bashkirtseff Mária néven szerepeltették a kötetek címében. Francia nyelven is kerültek be munkái közkönyvtárainkba (például: Lettres de Marie Bashkirtseff / Marie Bashkirtseff. Préf. par François Copée. Paris : Charpentier, 1891. XII, 282 p, 6 t. ill.; Noveau journal inédit / Marie Bashkirtseff. Paris : La Revue, 1901. 241 p., 18 t. ill.).

A művésznőt a párizsi Passyi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Írásai magyarul[szerkesztés]

  • Baskircsev Mária naplója / ... ford. Udvarhelyi Ádám. Budapest : Világirodalom, 1920. 2 db
  • Baskircsev Mária naplója / ... ford. Nyireő Éva. Budapest : Világirodalom, 1925. 1 db
  • Mária Bashkirtseff intim vallomásai / sajtó alá rend. Pierre Borel ; ford. Havas József. Budapest : Dante, [1927]. 4 db
  • Baskircsev Mária naplója / francia eredetiből ford. Nyireő Éva. 4. kiad. Budapest : Világirodalom, 1930. 2 db
  • Bashkirtseff Mária intim vallomásai / sajtó alá rend. Pierre Borel ; ford. Havas József. Budapest : Dante : Wodianer Nyomda, 1937. 4 db
  • Baskircsev Mária naplója / ... ford. Nyireő Éva. Budapest : Nova Irodalmi Intézet, 1943. 2 db
  • Bashkirtseff Mária naplója /... ford. Berend Miklósné. Budapest : Genius Kiadás, 194? 478 p.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lista MOKKA nyomán.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]