Magyarországi Margit bizánci császárné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Margit királyi hercegnő szócikkből átirányítva)
Ez a szócikk III. Béla király leányáról szól. IV. Béla király azonos nevű leányát, Szent Margit királyi hercegnőt lásd itt.

Margit magyar királyi hercegnő (11751223), III. Béla magyar király és első felesége, Châtillon Ágnes legidősebb lánya. Anyai nagyszülei Konstancia antiochiai fejedelemnő és Châtillon Rajnald (Renaud de Châtillon) lovag, a Jordánontúl (Outre-Jourdain) és Hebron nagyura voltak.

1185-ben II. Izsák Angelosz bizánci császár felesége lett. Két fiuk született:

  • János Angelosz
  • Manuel Angelosz

Férje 1204 februárjában meghalt, a megözvegyült Margit még abban az évben férjhez ment Montferrati Bonifác thesszalonikéi királyhoz. Margit egy fiút szült férjének, Demetriust. Bonifác halála után, 1207-ben Demetrius lett Thesszaloniké új királya.

Margit harmadszor is férjhez ment 1207 szeptember első napjaiban. Férje Nicolas de Saint-Omer, Thébai ura.[1] A házasságban két fiúgyermek született, Béla, Thébai ura, meghalt 1240 után utódokat hátrahagyva. A második, Vilmos (Gulliaume) ősei földjén, Flandriában is járt, ahol Sain-Omer is feküdt, elvette Pernel de Lacyt (–1288), meghalt 1265. október 19. után, a házasságuk gyermektelen maradt.[2]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]