Margaret-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Margaret-folyó
Közigazgatás
Országok Ausztrália
Földrajzi adatok
Hossz335 km
Forrásszint498[1] m
ForrásKing Leopold-hegység
TorkolatFitzroy River
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Margaret-folyó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Margaret-folyó Nyugat-Ausztrália Kimberley régiójában található. A folyó fő ága a Halls Creek városától nyugatra fekvő King Leopold-hegységben ered. A folyó innen nyugati irányban folyik tovább, majd a Fitzroy-folyóba ömlik. A két folyó találkozásának közelében fekszik Fitzroy Crossing.

A Margaret-folyónak 15 mellékfolyója van, beleértve a Mary-folyót, a Gliddon Rivert, az O'Donnell Rivert, a Leopold Rivert, a Louisa Rivert, a Station Creek, a Dead Horse Creeket, a Gidgia Creeket és a Boab Creeket.

A folyót 1879-ben Alexander Forrest felfedező nevezte el a Kimberley régióban tett expedíciója során. A folyó Margaret Elvire Forrestről kapta nevét, aki Nyugat-Ausztrália miniszterelnökének, John Forrestnek a felesége volt.

A vidék eredeti tulajdonosai a djaru, a kitja és a konejandi népcsoport tagjai.[2] A Public Works Department vízszintjelző rendszert telepített 1966-ban a folyón azon a részen, ahol az egy szűk szorosba ér a Mueller-hegységben. A mai napig folytatódnak a viták arról, hogy a Fitzroy-folyó vízgyűjtőterülete ivóvízlelőhelyként szolgáljon-e az állam South West régiója számára.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Margaret River (Kimberley) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Bonzle Digital Atlas – Map of Margaret River, 2009. (Hozzáférés: 2013. január 5.)
  2. AusAnthrop Australian Aboriginal tribal database, 2012. [2012. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 5.)