Maróthy-kastélykúria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Maróthy kastély-kúria szócikkből átirányítva)
Maróthy-kastély-kúria
(Maróthy-kúria)
Ország Magyarország
Épült1890
Stílusromantikus
eklektikus
CsaládKáldy család
Maróthy család
Ajtay család
Fiedler család

Jelenlegi funkcióElhagyatott
Elhelyezkedése
Maróthy-kastély-kúria (Magyarország)
Maróthy-kastély-kúria
Maróthy-kastély-kúria
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 20′ 24″, k. h. 16° 54′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 20′ 24″, k. h. 16° 54′ 10″

A Maróthy-kastélykúria a Vas vármegyei Zsédenyben található. A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban épített nyárilakkúriája.

Építtetője feltehetőleg Maróthy László volt, aki 1827-ben született, bár a kúria 1890-ben épült, és ekkor már Maróthy Győző volt a kúria tulajdonosa. A kúriát és a hozzá tartozó épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta, majd azt követően állami tulajdonba került. 1990 után a budapesti illetőségű Fiedler család megvásárolta az erősen lepusztult épületet, és egy év alatt újjáépíttette. 25 év után végül 2015-ben eladták és végleg bezárt.

A kúria alaprajza kereszttengelyes, tetőzete kontyolt nyeregtető. A szobák mennyezete és a nagyobb felületű falak stukkódíszítésűek. Az épület egyik érdekessége az alsó társalgó egyik falába beépített monogramostégla-gyűjtemény. A kúria főbejárata előtti kocsibehajtót elöl négy, hátul két fejezetes négyzetkeresztmetszetű oszlop tartja. A főbejárat mellett balról és jobbról a Maróthy család és Ajtay család címerei láthatók a falba építve. A pincelejáró bejárati ajtaja rizalitszerű lépcsős pártázattal. Nyílászárói keresztezettek, ablakait diszkrét könyöklővel és törtíves vagy derékszögben megtört szemöldökkel díszítették.

A kúriához egy kéthektáros arborétumos, gondozott őspark tartozik.

További információk[szerkesztés]