Malinois

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Leírás

Egy kissé emlékeztet a német juhászkutyára. Feje erőteljes, de nemes vonalú. Szeme sötétbarna. Füle feláll. Törzse erőteljes, izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farka hosszú, a csánk alá ér, a végét egy kissé visszahajlítva tartja. Szőrzete rövid, a nyakán gallért, a farkán zászlót alkot. Bundája feketével tűzött vörös színű.

Eredete

Belga fajta. Standardját 1880 és 1890 között rögzítették.

Tulajdonságai

A fajta figyelmességéről, kitartásáról, bátorságáról, szívósságáról, munkakedvéről, értelméről és intelligenciájáról ismert. Igen hűséges és kiváló házőrző. Szükség esetén igen meggyőző módon védelmezi családját és annak tulajdonát. Ez az eleven, tüzes kutya hajlamos arra, hogy hatalmaskodó módon viselkedjen. Nagyon kötődik a gazdájához. A malinois általában jól kijön a gyerekekkel. Néha kissé domináns módon viselkedik a többi kutyával szemben. Ugyanez érvényes a macskákra és többi háziállatra is; de ha a kutya kicsi kölyökkorától kezdve együtt él ezekkel, akkor a későbbiekben sem lehet gond. A család barátait kitörő lelkesedéssel üdvözli, más helyzetekben azonban a körülményeknek megfelelően viselkedik.

Alkalmazása

Terelőeb, s egyúttal félelmet nem ismerő őrző-védő. Az I. világháborúban hadi kutyaként vált híressé: a sebesültek felkutatását nagy elszántsággal, gyorsasággal, eredményesen végezte. Sportkutyának, testőrnek is kiváló.

Méretei

Marmagasság: kan 62 cm, szuka 58 cm Testtömeg: 24–28 kg


Osztályozás:

Csoport: I. Őrző- és terlőkutyák Szakció: 1. Terelőkutyák