Maksymilian Fajans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maksymilian Fajans
Maksymilian Fajans portréja
Maksymilian Fajans portréja
Született1827[1][2]
Sieradz[2][3]
Elhunyt1890. július 28. (62-63 évesen)
Varsó[2]
Állampolgársága
Foglalkozása
  • fotográfus
  • festőművész
  • rajzoló
  • gravírozó
IskoláiVarsói Szépművészeti Iskola
SírhelyeOkopowa utcai zsidó temető[4]
A Wikimédia Commons tartalmaz Maksymilian Fajans témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Maksymilian Fajans (Sieradz, 1827 – Varsó, 1890. július 28.) zsidó származású lengyel művész, litográfus és fotográfus volt.

Élete[szerkesztés]

Fajans a varsói Szépművészeti Iskolában (Szkoła Sztuk Pięknych) tanult 1844 és 1849 közt, majd 1850 és 1853 közt Párizsban a holland-francia festő, Ary Ssheffer tanítványa volt. Ő alapította az első fotostúdiók egyikét Varsóban. 1851 és 1863 között 14 ív portrét közölt a lengyel képek (Wizerunki polskie) című rajzsorozatában és 1851–1861 között 24 ívet közölt a Középkori Művészet (Wzory sztuki średniowiecznej) címmel, melyeket L. Łepkowski, B. Podczaszyński és mások művei után készített. Kromolithográfiáiban közölte a Virágok és Versek (Kwiaty i poezje) című művét 1858-ban, valamint könyvillusztrációkat a Karola Gustawa trofea.., azaz a Carl Gustav trófeái című könyvhöz.

Portréi[szerkesztés]

Fajans az alábbi közismert lengyel személyiségekről készített portrékat:[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Maksymilian Fajans című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]