Makó FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
M-foci Kft.
Csapatadatok
Teljes csapatnévMakó FC
BecenévMakó FC
SzékhelyMakó, Magyarország
Alapítva1989.
Klubszíneksárga-zöld
StadionAradi tér 7.
VezetőedzőMagyar Siha Zsolt
ElnökMagyar Csernus Imre
BajnokságCsongrád - Csanád Megyei I. osztály
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
M-foci Kft. honlapja

A Makói Futball Club egy 1989-ben alapított makói sportegyesület és labdarúgócsapat. A csapat hivatalos mezszíne sárga-zöld.

Története[szerkesztés]

Az első városi futballklub egyidős Makó első tényleges sportegyesületével, a Makói Atlétikai Klubbal (MAK), amit 1912-ben alapítottak. A labdarúgó-szakosztály első nagy sikerét a Csanád vármegyei bajnokság megnyerése jelentette 1914-ben. Az egyesület eleinte nem rendelkezett játéktérrel, így a csapat mérkőzéseit a vásártéren és a Lúdvár melletti tisztáson tartották. 1924 januárjában alakítottak ki először futballpályát, a Maros partján. Ugyanebben az évben a klub belépett a Magyar Labdarúgók Szövetségébe.

A MAK vezetésével elégedetlenek tábora 1924. február 3-án megalapították a Makói Torna Klubot (MTK); pályájukat egy Aradi utcai telken alakították ki, és tribünt is építettek. Az 1930-as évek vége fele anyagi gondok jelentkeztek; a pénzügyi problémák végül azzal oldódtak meg, hogy 1941-ben a Szeged-Csanádi Vasút kezébe került a csapat, és átalakult Makói Vasutas Sport Egyesületté (MVSE). 1943-ban felkerültek az NB II-be, a nézőszám a háborús helyzet ellenére stabilan a 2000 körül mozgott. A MAK és az MVSE mérkőzései jelentették a mindenkori rangadót; a két csapat rivalizálása legendássá vált. Lőrincz Jenő gimnáziumi tanár híressé vált mondata szerint „ha az a gyűlölet, ami a két egyesület táborát egymás ellen hevítette, kővé változott volna, fölépült volna belőle a makói fedett sportuszoda és a gőzfürdő is.”

A csapatot később a Gépgyár is támogatta; az 1970-es években a Makói Vasas fuzionált az FK Spartacus nevet viselő másik makói futballklubbal, létrehozva a Makói Spartacus Vasas Sportegyesületet (MSVSE). 1989-ben a futballcsapat kivált az MSVSE-ből, és Makói Futball Club (Makó FC) néven önálló egyesületet hozott léte. Elnökének Vízi Istvánt választották; az ő utódja a jelenlegi elnök, Ménesi Gábor lett. A Makó FC a megyei első osztályból indulva előbb feljutott a harmadosztályba, ahol az 1990-es évek közepén kétszer is bronzérmes lett, majd 2005-ben feljutott a másodosztályba. A bajnokság struktúrájának átszervezése után az egycsoportossá szervezett NBI/B tagja lett.

2011 nyarán Botka László bejelentette, hogy a Makó FC jogán Szeged 2011 néven indul csapat az NB2-ben.[1] Így a makóiak az NB3-ban indultak, több játékosuk is az újonnan alakult szegedi csapathoz került. A Makó a telet a tabella utolsó helyén töltötte, ám több, nyáron Szegedre került labdarúgó visszaigazolt és végül a 12. helyen végeztek a tabellán. A csapat Új neve M-foci Kft. lett.

A következő szezonban az NB3-as csapatok számának lecsökkentése miatt az egyesület kiesett a bajnokságból így két harmadosztályban eltöltött év után a megye1-es pontvadászatban kezdték meg szereplésüket.

A 2017-2018-as bajnokságot a csapat az NB3 Közép-csoportjában kezdte, ahová 4 év után sikerült visszajutnia. A szezon kezdetén adták át a felújított és immár székekkel felszerelt lelátót a szurkolók részére. Az avatóünnepségen a Ferencvárosi TC volt a csapat ellenfele.

A klub eddigi történetének legnagyobb sikerét a 2008/2009-es szezonban érte el, amikor a bajnokság másodosztályában harmadik helyezett, bronzérmes lett,[2] és bejutott a Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé is.[3]

Az Erdei Ferenc téri sportpálya hivatalos nézőcsúcsa 3500 fő, egy 2008-ban megrendezett NB II-es, 2:2 végeredményű, FTC elleni meccsen mérték.[4] Általában öt-hatszázan járnak meccsekre.

A csapat évi költségvetése az utánpótláscsapatokkal együtt 35-36 millió forint; ennek közel 40 százalékát az önkormányzat állja, a többi a jegybevételekből és a szponzoroktól jön be.

2022. szeptember 28-án bejelentették, hogy visszalépnek az NB III-tól, mivel a makói önkormányzat bezárja a sportlétesítményt a megnövekedett energiaköltségek miatt.

Játékoskeret[szerkesztés]

A Makó FC hivatalos játékoskerete a 2020/2021-es Megye I. osztályú bajnokságban.

Kapusok
1 Garamvölgyi Csaba Áron
Szalkai Gábor
22 Túri Roland
Hátvédek
Seres Bence
Sirokmán Zoltán
Belanka Dávid
Buzási Péter
Tamaskó Ádám
Zámbori Dániel
Középpályások
Magyar György
Juhász Jónás
Tóth Timótheusz
Vajna Martin János
Varga Richárd
Széll Kristóf József
Horváth Előd
Hegyesi Balázs
Molnár Olivér
Illés Dániel
Csatárok
9 Babolek Zoltán
16 Gémes Bence
Vas Károly
Varga Boldizsár
Rabecz Valter


Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Szurkolói csoportok[szerkesztés]

Az első szervezett szurkolói csoport, a Makó FC Fan Club 2005-ben jelent meg a városban, a hangos, pirotechnikai eszközökkel kísért szurkolást eleinte idegenkedés fogadta a nézők részéről. A csoport 2007-ben feloszlott, utódja az ebben az évben megalakult Makó Company lett, amely tagjainak átlagéletkora fiatalabb, mint a korábbi Fan Clubé. A Company volt az egyetlen ilyen szervezett alakulat Makón, a csapat hazai és idegenbeli mérkőzésein váltakozó létszámmal vesz részt. Hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak az MTE Fans (Mezőkovácsházi TE), a Blue Wizards (Karcag FC), a Viking Kaos (Tuzsér SE) és a Viking 95 (BKV Előre SC) szurkolói csoportokkal.[5]

Jelenlegi szurkolótáboruk a Lángszórós Alakulat nevet viseli akik a Company örökségét és hagyományait folytatva szurkolnak a csapatnak otthon és idegenben egyaránt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]