Majd most kiderül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Majd most kiderül
(Sex and the Single Girl)
1964-es amerikai film
RendezőRichard Quine
ProducerWilliam T. Orr
Műfaj
ForgatókönyvíróHelen Gurley Brown (regény)
Joseph Heller (forgatókönyv)
FőszerepbenTony Curtis
Natalie Wood
Henry Fonda
Lauren Bacall
Mel Ferrer
ZeneNeal Hefti
OperatőrCharles Lang
VágóDavid Wages
DíszlettervezőCary Odell
Gyártás
GyártóReynard Productions[1]
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő110 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures
Bemutató1964. december 25. (USA)
Bevétel4 250 000 USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Majd most kiderül (eredeti cím: Sex and the Single Girl) 1964-ben bemutatott amerikai romantikus vígjáték. Rendezője Richard Quine, a főbb szerepekben Tony Curtis, Natalie Wood, Henry Fonda, Lauren Bacall és Mel Ferrer látható.[2][3][4][5]

A film történetének alapjául egy 1962-ben megjelent ismeretterjesztő, szexuális tanácsadó könyv, a Sex and the Single Girl szolgált, melynek szerzője Helen Gurley Brown pszichológus volt.

A film anyagilag sikeresnek bizonyult, 1964-ben benne volt a 20 legjobban jövedelmező film listájában.[6]

Magyarországi bemutató: 1969. október 2.

A film DVD-n 2009. február 3-án jelent meg.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Bob Weston (Tony Curtis) elismert újságíró a Stop nevű szennylapnál. Az újság szerkesztőségében minden reggel értekezletet tartanak, ahol a lap főszerkesztője (egyben tulajdonosa) szóbeli elismeréseket oszt ki a jelenlévő újságíróknak a lapban megjelent aljas hazugságokért, és tisztességtelen cikkeikért, és újabbak írására ösztönzi őket. A lap példányszáma hirtelen megemelkedett, miután Bob Weston cikket írt Dr. Helen Brown pszichológus (Natalie Wood), házassági tanácsadó nemrégiben megjelent könyve kapcsán. A cikkben Bob Weston azt fejtegette, hogy a fiatal hölgy minden valószínűség szerint még szűz, pedig már 23 éves, tehát nyilván nem tud tanácsot adni házas embereknek, mivel személyes tapasztalata nincsen e téren. Dr. Helen Brown és a pszichológiai intézetben dolgozó kollégái felháborítónak tartják az újság egyéb kitalációit Dr. Helen Brownnal kapcsolatban, de egyébként olvassák a lapot.

Amikor Bob Weston látszólag szeretne bocsánatot kérni és felhívja Dr. Helen Brownt (valójában egy interjú reményében), az felháborodva és szitkok kíséretében lecsapja a kagylót.

Bob Westonnal egy udvarban lakik Frank Broderick (Henry Fonda), nőiharisnya-gyártó a feleségével, Sylviával (Lauren Bacall), akivel állandóan veszekszenek, a nő ugyanis állandóan arra gyanakszik, hogy férje más nők után jár, pedig ő csak szakmai érdeklődésből nézi a nők lábát.

Bob Westonnak remek ötlete támad, amivel két legyet üthet egy csapásra: bejelentkezik Dr. Helen Brownnál házassági tanácsadásra, a Frank Broderick nevet használva, így talán segíteni tud Franknek a családi probléma megoldásában, ő maga pedig közel férkőzhet a nőhöz, aki gyanútlanul majd mindent elmond neki, ő pedig megírhatja az újabb mocskos cikket róla.

A dolog azonban nem teljesen Bob tervei szerint alakul. Bár sok mindent megtud a nőről, időközben észrevétlenül szerelmes lesz, és a nő is hasonlóképpen érez, ezt azonban egyikük sem vallja be.

Néhány hivatalos találkozó után Bob felhívja a nőt telefonon azzal, hogy annyira el van keseredve, hogy öngyilkos lesz, vízbe fog ugrani a mólóról. A nő azonnal odarohan, és amikor már tisztázódik a helyzet, véletlenül mindketten a vízbe esnek. Mivel „Frank”-hez nem mehetnek, a nő magával viszi a lakására. Itt Bob Weston, miután ruhái mind vizesek, női köntöst vesz fel, és emiatt többször Jack Lemmonhoz hasonlítják (ez utalás Tony Curtis és Jack Lemmon 1959-ben bemutatott fekete-fehér filmjére, a Van, aki forrón szeretire, ahol mindketten női ruhába bújva menekülnek üldözőik elől). Bob a nő tapasztalatlanságát kihasználva leitatja martinivel (azt mondja neki, hogy tudományos kutatások szerint egyszerre kell lehajtani egy pohárral, akkor nem árt), majd puszilgatni kezdi, miközben a nő elmondja neki, hogy a kutatásai szerint a nőknek hol vannak érzékeny területeik. Végül Helen bevallja neki, hogy szereti, ami helytelen, hiszen a férfi nős. Bob ekkor azzal áll elő, hogy rendben van a dolog, mert ő törvényesen nem nős. Helen azonban nem hisz neki, és arra kéri, hogy menjen el és másnapra küldje be a feleségét, Sylviát. Ennek megszervezése túl jól sikerül: megjelenik a valódi Sylvia, Frank felesége, Frank barátnője (akit sikerül rábeszélnie, hogy játssza el Sylvia szerepét), valamint Frank titkárnője is (mert Frank barátnője eleinte nem vállalja a dolgot egy meghallgatás miatt).

Végül Bob lelepleződik a nő előtt, aki bosszúból egyik kollégájával a Fidzsi-szigetekre akar utazni. A Frankre vonatkozó tanácsok sem váltak be olyan simán, ahogy számítani lehetett volna rá, Franket ugyanis őrizetbe veszik bigámiáért (másnapra kiderül, hogy a vád alaptalan volt).

Vicces autós üldözések következnek az autópályán a Los Angeles-i repülőtér felé, ezek zárják a könnyed, romantikus történetet, ahol mindenki megtalálja a hozzáillő párt, és Bob Weston részéről jellemfejlődés is bekövetkezik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 60%-ra értékelte a filmet 5 vélemény alapján.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turner Classic Movies
  2. Variety film review; December 23, 1964, page 6.
  3. WEILERA.H.: Sex and Single Girl (1964). The New York Times, 1964. december 26. (Hozzáférés: 2009. augusztus 18.)
  4. Paul Brenner: Sex and the Single Girl. allmovie.com. (Hozzáférés: 2009. október 11.)
  5. Erin Donovan: Guru:Sex and the Single Girl (review). GreenCine, LLC. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 11.)
  6. Erin Donovan: Top 20 Films of 1964 by Domestic Revenue. Box Office Report, 2009. január 26. [2009. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 4.)
  7. Sex and the Single Girl (1964). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. július 11.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sex and the Single Girl (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.