Mainz ostroma (1793)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mainz ostroma (1793)
Első koalíciós háború
Dátum1793. április 14.július 23.
HelyszínMainz, napjainkban: Németország
Eredménykoalíciós győzelem
Harcoló felek
Franciaország Habsburg Birodalom
Porosz Királyság
Szász Királyság
Hessen
Parancsnokok
Ignace d’Oyré
Alexandre de Beauharnais
von Kalckreuth tábornagy
Brunswick hercege
Haderők
23 000 katona,
184 ágyú
36 000 katona,
később 44 000 katona
207 ágyú
Veszteségek
4000 halott vagy sebesült3000 halott vagy sebesült
A Wikimédia Commons tartalmaz Mainz ostroma témájú médiaállományokat.

Mainz ostroma 1793. április 14.július 23. között zajlott le, Poroszország, Ausztria és más német államok serege fogta ostrom alá és ejtette fogságba Mainznál a francia forradalmi erőket. A szövetségesek, különösen a poroszok, először megpróbálkoztak a tárgyalásokkal, de ez nem vezetett eredményre, így a város ágyúzása június 17-én éjszaka elkezdődött.

A város ostroma sokkolta a polgárokat. A települést a francia háborús tanács irányította április 2. óta. A városi közigazgatást kitelepítették július 13-án, ez növelte a makacsságot a megmaradt lakosságban. Mivel felmentő sereg nem érkezett, a háborús tanács kénytelen volt megkezdeni a tárgyalásokat a szövetséges erőkkel július 17-én, a többi katona július 23-án kapitulált.

Csaknem 19 000 fős francia sereg adta meg magát az ostrom végén, de engedélyt kaptak, hogy visszatérjenek Franciaországba, ha megígérték, hogy a szövetségesek elleni küzdelemben nem vesznek részt egy évig. Következésképpen őket használták a francia royalisták ellen Vendée-ban, Franciaországban. A várost elhagyva a La Marseillaise-t énekelték, „Chant de guerre de l’Armée du Rhin”-t.

A Mainzi Köztársaság az első demokratikus állam volt (amit utóbb meg is szüntettek) német földön. Mainz porosz parancsnokot kapott a város irányítására. A ágyúzások pusztító nyomokat hagytak a városképben: számos polgári épületet és főúri palotát ért kár: a Favorite kastélyt, a Provost katedrálist, a Liebfrauen- és a Jézus Társasága templom megsemmisült, valamint a Szent Kereszt, a Szent Jakab bencés apátság, a Citadella. A székesegyház is erősen megsérült.

Az ostrommal kapcsolatos személyek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siege of Mainz (1793) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Smith, D. The Greenhill Napoleonic Wars Data Book. Greenhill Books, 1998.
  • Johann Wolfgang von Goethe: Die Belagerung von Mainz. (de)
  • Raymond Schmittlein: Un Recit de Guerre de Goethe le Siege de Mayence II. Editions Art et Science. Mayence. 1951. (fr)
  • Arthur Chuquet: The Wars of the Revolution: The Siege of Mainz and the French Occupation of the Rhineland 1792-93